Şifremi Unuttum

DSÖ ve Irak Sağlık Bakanlığı, Halepçe ve Süleymaniye’deki Menenjit Salgını İçin Ortak Soruşturma Yürütüyor


9 Mayıs 2023

Nisan 2023’ün ortasından bu yana Halepçe şehri ve Süleymaniye valiliğinde menenjit vakalarında yaşanan artışın ardından, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Irak Sağlık Bakanlığı’ndan uzman bir ekip, bildirilen vakalara ilişkin ortak bir epidemiyolojik araştırma yapmak ve hastalığın bulaşmasını engellemek üzere hızla müdahale planı geliştirmek için etkilenen bölgelere gönderildi.

Toplanan 24 numuneden alınan ön laboratuvar sonuçları, bakteriyel (streptococcus pneumonia) ve viral (enterovirus) menenjit karışımı iki sorumlu patojene işaret etti. Kesin sonuçlar için ileri laboratuvar araştırmaları halen devam etmektedir.

Vakaların çoğu okul çağındaki çocuklarda meydana geldi ve erkekler kızlardan iki kat daha sık etkilendi. Salgının merkez üssü Halepçe’nin merkezinde ve Serwan Şehri yakınlarında bulunan vakalarda artış eğilimi hala devam etmektedir.

DSÖ Irak temsilcisi Dr. Ahmed Zouiten, “Şu ana kadar ölüm bildirilmedi. Bununla birlikte, bulaşmayı etkili bir şekilde aşağı çekmek ve salgını kontrol etmek için vakaları hızlı bir şekilde tespit etmek, doğrulamak ve tedavi etmek için harekete geçmemiz çok önemli” dedi.

Halepçe’deki Wafaa Hastanesine ve Süleymaniye’deki Dr. Jamal Ahmad Rashid’in Pediatri Eğitim Hastanesine yapılan ziyaretler, son iki hafta içinde menenjit vakalarında ani bir artış gösterdi ve bu vakalar özellikle 10 yaşın altındaki çocukları etkiledi. Sağlık uzmanları hastaları tedavi etmek için durmaksızın çalışıyor, ancak her iki hastanede de personel, temel ilaç ve malzeme eksikliği gibi kritik zorluklar gözlemlenmektedir.

DSÖ, etkilenen hastanelerden daha fazla analiz için DSÖ işbirliği yapan bir laboratuvara gönderilecek olan 20 beyin omurilik sıvısı örneği aldı. Bu arada hastalığa neden olan patojenlerin zamanında tanımlanmasını kolaylaştırmak ve hızlı halk sağlığı eylemi sağlamak için menenjit için hızlı tanı kitleri DSÖ tarafından sipariş edildi.

Haber İçin Tıklayınız