30 Haziran 2022
Orta Afrika’da görülen ve endemik bir virus olarak kabul edilen maymun çiçeği virusu İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ardından Almanya, Fransa, Belçika ve Avustralya’da görülmüştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün (30 Haziran) yaptığı açıklamada, Türkiye’de ilk maymun çiçeği virusu vakasının görüldüğünü duyurdu. Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin ardından Medyascope‘a konuşan Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeği virusunun yakın temasla bulaştığı için koronavirus veya grip gibi bir salgına dönüşmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Dünyada birçok ülkede maymun çiçeği hastalığının tespit edilmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün (30 Haziran) Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının saptandığını açıkladı. Bakan Koca açıklamasında, hastanın 37 yaşında olduğunu ve bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu vurguladı.
“Koronavirus kadar yayılmasını beklemiyoruz”
Türkiye’de ilk maymun çiçeği vakasının tespit edilmesinin ardından koronavirusa benzer bir süreç yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor.
Konu hakkında konuşan Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise maymun çiçeği hastalığının koronavirusun aksine solunum yollarıyla bulaşmadığını, uzun süreli yakın temas ile bulaşabileceği için yeni bir salgın beklemediklerini belirtti.
Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının insanları panik haline sokmaması gerektiğini söyleyen Azap, “Maymun çiçeği hastalığının tespit edildiği hastanın son iki-dört haftada yakın temasta bulunduğu çevresini karantinaya almak ve durumlarını takip etmek yeterli olacaktır. İyi bir izolasyon ve filyasyon ile durum kontrol altına alınır” dedi.
“Avrupa’da görülen vakalarda henüz ölüm yok”
Türkiye’de ve Avrupa’da görülen maymun çiçeği hastalığının alt tipinin Afrika’ya dayandığını vurgulayan Azap, “Avrupa’da henüz bu hastalıktan ölen yok. Batı Afrika’da ise ölüm oranının yüzde 1 olduğu söyleniyor. Ancak Afrika’da ciddi bir beslenme sorunu ve başka hastalıklar da yaygın dolayısıyla Batı Afrika’da belirtilen ölüm oranının Avrupa’ya yansıyacağını düşünmüyorum” diye konuştu.
Bağışıklık yetmezliği olanların, gebe hastaların ve küçük çocukların dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Azap, bu gruplarda hastalığın daha ağır seyretmesini beklediğini söyledi.
“Hastaya yakın temasta bulunanlara çiçek aşısı uygulanabilir”
Hastalığa yakalanan kişinin çoğunlukla maymun çiçeği hastalığını kendiliğinden yenebileceğini söyleyen Azap, hastalığı ağır geçiren insanlara ise verilebilecek bir ilacın olduğunu belirtti.
Hastalığa yakalanandan çok temas ettiği kişilere yönelik önlemler alınabileceğini belirten Azap, “Hastaya yakın temasta bulunan insanlara çiçek aşısı uygulanabilir, ama o da şu an için yaygın yapılan bir uygulama değil çünkü çiçek aşısına ulaşım zor” dedi.
Haber İçin Tıklayınız