Şifremi Unuttum

Malavi Polio Salgını İlan Etti

17 Şubat 2022

Malavi’ sağlık yetkilileri, başkent Lilongwe’de küçük bir çocukta bir olgu tespit edilmesinin ardından vahşi poliovirus tip 1 salgını ilan etti. Bu, Afrika’da beş yılı aşkın süredir görülen ilk vahşi polio virusu olgusudur.

Her türlü vahşi polio bölgeden elimine edildikten sonra, Ağustos 2020’de Afrika’nın yerel olarak vahşi poliodan arındığı ilan edildi. Laboratuvar analizine göre, Malavi’de tespit edilen suş Pakistan’ın Sindh Eyaletinde dolaşan suşla bağlantılıdır. Polio, Afganistan ve Pakistan’da endemik olmaya devam ediyor. Tespit edilen olgu Pakistan’dan gelmiş olduğu için, Afrika bölgesinin vahşi polio virusundan arınmış olduğu durumunu değiştirmiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Dünyanın herhangi bir yerinde vahşi polio var olduğu sürece, tüm ülkeler virusun dışarıdan gelmesi riski altında kalmaya devam ediyor” dedi. “Malavi’de vahşi polio tespit edilmesinin ardından, yayılmasını önlemek için acil önlemler alıyoruz. Kıtadaki yüksek düzey polio sürveyansı ve virusu hızla tespit etme kapasitesi sayesinde, hızla müdahale başlatabilir ve çocukları hastalığın zayıflatıcı etkisinden koruyabiliriz.”

WHO, Malavi sağlık yetkililerini ek bağışıklama da dahil olmak üzere risk değerlendirmesi ve salgın yanıtı yürütmeleri konusunda desteklemektedir. Hastalığın sürveyansı komşu ülkelerde de artırılıyor. Afrika’daki WHO Bölge Ofisi’nde bulunan Küresel Polio Eradikasyon Girişimi (GPEI) Hızlı Müdahale Ekibi, koordinasyon, gözetim, veri yönetimi, iletişim ve operasyonları desteklemek için Malavi’ye bir ekip yerleştiriyor. Ayrıca, ortak kuruluşlar, acil durum operasyonlarını ve yenilikçi aşı kampanyası çözümlerini desteklemek üzere ekipler gönderecektir.

WHO’nun Açıklaması İçin Tıklayınız