2 Nisan 2021
Bilim insanları Coronaviridae ailesine ait birkaç virusun, kuşlar, insanlar ve diğer memeliler dahil olmak üzere çok çeşitli konakçıları infekte edebildiğini buldular.
Bu viruslar, boyutları 27-32 kb arasında değişen, tek sarmallı, pozitif duyarlı RNA viruslarıdır. Alfa, beta, delta ve gama olmak üzere dört kategoriye ayrılırlar.
Devam eden COVID-19 pandemisinin nedensel ajanı olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirus 2 (SARS-CoV-2)’dir ve ilk olarak Çin’in Wuhan eyaletinde Aralık 2019’da tespit edilmiştir. Bulaşıcılık ve ölüm oranının yüksek olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020’de COVID-19’un bir pandemi olduğunu ilan etmiştir.
Viruslar genomik mutasyona uğradığından, aşı geliştirme açısından en önemlisi virusun mutasyona uğradığı bölgeyi belirlemektir. SARS-CoV-2’nin diğer beta koronaviruslarla evrimsel ilişkisini anlamak için filogenetik ağaç temelli birkaç analiz yapılmıştır. Filogenetik ağaç oluşturulan önceki bir çalışma SARS-CoV-2’nin genomik diziliminin BAT-CoV ile %88 benzer olduğunu ortaya çıkarmıştır. Başka bir çalışmada, bilim insanları COVID-19 hastalarından yaklaşık 70 SARS-CoV-2 genomik dizisini izole ettiler ve sivri glikoprotein genini incelediler. Bu çalışma ayrıca BetaCoV-bat-Yunnan-RaTG13-2013 virusunun SARS-CoV-2 ile neredeyse aynı olduğunu bildirdi.