Şifremi Unuttum

Pennsylvania Üniversitesi’nin Anketine Göre Amerikalıların Sadece %56’sı Çiğ Süt İçmenin Riskli Olduğunu Anlıyor


17 Mart 2025

Pennsylvania Üniversitesi’ndeki Annenberg Kamu Politikaları Merkezi’nin (APPC) yeni anket çalışmasına göre çiğ ya da pastörize edilmemiş süt içmenin pastörize süt içmekten daha az güvenli olduğunu ABD’li yetişkinlerin sadece %56’sı biliyor. Anket bulguları, pastörize edilmemiş sütlerde H5N1 kuş gribi virusu tespit edilmesine rağmen son altı ayda çiğ süte ilişkin kamuoyu algısında önemli bir değişiklik olmadığını gösteriyor.

Son ankete bu yıl Şubat ayının ilk haftalarında 1700 yetişkin katıldı. APPC’nin Temmuz 2024 anketine göre son anketin bulguları istatistiksel olarak değişmedi.

Ankete katılanların sadece %4’ü son 12 ayda çiğ veya pastörize edilmemiş süt tükettiğini bildirirken, %2’si çiğ süt içip içmediğinden emin değil.

Kuş gribi riski anlaşılamadı

2024 Nisan ayından bu yana, dört eyaletten alınan çiğ süt örneklerinde kuş gribi virusu tespit edilmesine rağmen, pastörize sütte kuş gribi bulunmadığını, yalnızca çiğ sütte bulunduğunu ankete katılanların sadece %17’si biliyor.

Araştırmacılar, “%2 yanlış bir şekilde kuş gribinin yalnızca pastörize sütte bulunduğunu söylüyor, %7 her ikisinde de bulunduğunu söylüyor, %7 hiçbirinde bulunmadığını söylüyor ve ankete katılanların üçte ikisinden fazlası (%68) emin değil,” ifadelerini kullandı.

Çiğ süt içmenin kuş gribine maruz kalma riskini artırdığını 2024 Temmuz anketine katılanların %15’i söylerken, en son ankette bu sayı %22’ye yükseldi; 2024 Kasım ayında bildirilen oran aynıydı.

Sağlık yararları ve gıda güvenliği konusunda belirsizlik

Çoğu insan çiğ süt içmese de, pastörize edilmemiş süt ürünleri tüketmenin önemli sağlık yararları olup olmadığı konusunda emin değil. Pastörizasyon sütün besin değerini değiştirmez, ancak ankete katılanların %59’u çiğ sütün osteoporozu önlemede pastörize sütten daha etkili olup olmadığı konusunda emin olmadıklarını bildirdi.

Yüzde elli dört çiğ sütün astım hastalarına yardımcı olup olmadığı konusunda emin değilken, %47 çiğ sütün bağışıklık sistemini güçlendirip güçlendirmediğinden emin değil.

Ankete katılanların neredeyse yarısı (%45), çocukların çiğ sütte bulunan virus ve bakterilere karşı daha fazla risk altında olup olmadığından emin olmadıklarını bildirdi.

Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, çiğ süt içmeleri durumunda Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Cryptosporidium, Listeria ve Brucella dahil olmak üzere gıda kaynaklı patojenlere karşı daha fazla risk altında bulunuyorlar.

Çiğ süt, geleneksel pastörizasyon sırasında uygulanan ısının sütün birçok sağlık yararını ortadan kaldırdığına inanan bazı Amerikalılar arasında popüler olan şüpheli bir “sağlıklı yaşam” uygulaması haline geldi. Oysa çiğ süt içmenin laktoz intoleransını iyileştireceği iddiası da dahil olmak üzere bu iddiaların çoğu ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından çürütüldü.

Haber İçin Tıklayınız