Şifremi Unuttum

2025 Yılı Mevsimsel Grip Salgınıyla İlgili Bilgilendirme


28 Ocak 2025

  • Ocak ayının ilk haftasından itibaren ülkemiz dahil kuzey yarım kürede yer alan ülkelerin çoğunda etkili olan mevsimsel grip salgını nedeniyle gripli olgu sayılarında ve özellikle riskli gruplarda (yaşlılar, bağışıklık yetmezliği olanlar, altta yatan başka sağlık sorunları olanlar, gebeler, obezler vb.) olmak üzere gribe bağlı hastane yatışları ve ölümlerde önemli artışlar görülmektedir.
  • Surveyans verileri mevcut salgında esas olarak 2009 yılından beri dolaşımda olan influenza A H1N1 suşunun sorumlu olduğunu, daha düşük oranda influenza A H3N2 ve sınırlı bir oranda da influenza B virusunun etkili olduğunu göstermektedir.
  • Grip, esas olarak hasta kişilerden öksürük, hapşırık sırasında saçılan damlacıklarla veya bunlarla kontamine olmuş çevresel yüzeylere, ortak kullanılan araçlara temas edilmesi halinde bulaşır.
  • Gripten ve hastane yatışı ve ölüm gibi kötü sonlanımlarından korunmak için en etkili önlem aşılamadır.  Gribe karşı aşılanmak için en uygun zaman sonbahar olmakla birlikte, riskli grupların, sonbaharda aşılanmamışsa, tüm grip sezonu boyunca aşılanması önerilmektedir.
  • Gripten korunmada aşılamaya ek olarak, ellerin sık sık yıkanması, kapalı ortamların uygun şekilde  havalandırılması ve hastaneler, mağazalar, süpermarketler, ulaşım merkezleri ve toplu taşıma araçları gibi kapalı kamusal alanlarda riskli grupların ve öksürük, burun akıntısı gibi solunum yolu infeksiyonu semptomları gösterenlerin maske takması son derece önemlidir. Maske ağız ve burnu tam kapamalı, ıslandığında değiştirilip eller yıkanmalıdır. Hastalık semptom ve bulgularını gösteren kişiler, riskli grupların yanında bulaşma riskini azaltmak için mutlaka maske takmalı, semptomları gerileyene kadar da evde dinlenmelidir.
  • Grip tanısı konulan riskli grupların tedavisi için influenza virusuna karşı etkili, ülkemizde de bulunan antivirallerin başlanması önerilmektedir. Bu nedenle ateş, öksürük, kırıklık gibi gribal semptomları olan riskli grupların tanı ve tedavi için hekime başvurmaları gerekmektedir. Antiviral ilaçlar, semptomların başlangıcından itibaren ilk 48 saat içinde alındığında daha etkilidir, dolayısıyla riskli grupların hekime semptomların erken döneminde başvurması önemlidir.