26 Kasım 2024
Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39.9 milyon kişiden 9.3 milyonunun hayat kurtarıcı tedaviye erişemediğini bildirdi.
Dünya AIDS Günü (1 Aralık) öncesinde UNAIDS tarafından hazırlanan “2024 Dünya AIDS Günü” raporu dünya genelinde HIV ile yaşayan ve risk altında olan herkesin insan hakları korunursa bir halk sağlığı tehdidi olarak AIDS’i 2030 yılına kadar sona erdirme hedefine ulaşılabileceğini gösteriyor. Raporun mesajı başlığında özetleniyor: “AIDS’i sona erdirmek için doğru yolu izleyin (Take the rights path to end AIDS)”.
HIV ile yaşayan 39.9 milyon kişiden 9.3 milyonu hala hayat kurtarıcı tedaviye erişemiyor. Geçtiğimiz yıl 630 000 kişi AIDS ile ilişkili hastalıklardan yaşamını yitirdi ve dünya çapında 1.3 milyon yeni kişi HIV’e yakalandı. En az 28 ülkede yeni HIV infeksiyonlarının sayısı artıyor. Pandeminin gidişatını yavaşlatabilmek için ihtiyaç duyan herkesin hayat kurtarıcı tedavi programlarına korkmadan ulaşabilmesi zorunludur.
2023’te her gün 15-24 yaş aralığındaki 570 genç kadın ve kız çocuğu HIV’e yakalandı. Afrika’nın doğusundaki ve güneyindeki en az 22 ülkede bu yaş grubundaki kadınların ve kız çocuklarının HIV ile yaşama olasılığı erkek akranlarına göre üç kat daha fazladır.
Ötekileştirilmiş toplulukların suçlanması ve damgalanması hayat kurtarıcı HIV hizmetlerine erişimi engelliyor. 2021 HIV/AIDS’i Sonlandırma Siyasi Bildirgesi’nde ülkeler, HIV hizmetlerine erişimin reddedilmesine veya sınırlandırılmasına yol açan kısıtlayıcı yasal ve politika çerçevelerine sahip ülkelerin 2025 yılına kadar %10’dan az olmasını sağlamayı taahhüt ettiler; ancak 2023 yılında 63 ülkede eşcinsel ilişkiler hala suç sayılıyordu. Bu yasalar HIV müdahalesini engelliyor. Eşcinsel ilişkileri suç sayan ülkelerde eşcinsel erkekler ve erkeklerle seks yapan erkekler arasında HIV görülme sıklığı suç saymayan ülkelere göre beş kat daha fazladır.
2024 Dünya AIDS Günü Raporu İçin Tıklayınız