Şifremi Unuttum

Uzun COVID’te Görülen Beyin Sisi Akciğer Fonksiyonlarına Bağlı Olabilir


26 Kasım 2024

Gelecek hafta Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) yıllık toplantısında sunulacak bir çalışmaya göre, uzun COVID hastalarında bilişsel işlevin bozulması pulmoner gaz değişiminin düşük olmasıyla ilişkili olabilir.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’ne göre, ABD’deki yetişkinlerin yaklaşık %17,6’sı, yaygın olarak uzun COVID olarak adlandırılan COVID sonrası bir durum yaşadı. Uzun COVID’li kişilerde, konsantrasyon güçlüğü (beyin sisi), koku veya tat duyusunda değişiklik, yorgunluk, eklem veya kas ağrısı, dispne (nefes darlığı), sindirim semptomları ve daha fazlası olmak üzere çok çeşitli semptomlar görülebilir. Bu semptomlar COVID-19 infeksiyonundan haftalar, aylar, hatta yıllar sonra bile devam edebilir.

Iowa Üniversitesi’nden araştırmacılar, uzun COVID hastalarında manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile pulmoner gaz değişimi, yapısal ve işlevsel beyin MRI bulguları ve bilişsel performans arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Çalışmaya akut COVID-19 infeksiyonunu atlatmalarının ardından kalıcı nefes darlığı ve/veya yorgunluk yaşayan 10 kadın ve 2 erkek hasta (ortanca yaş: 59 yıl) dahil edildi. Kişlere hiperpolarize Xe pulmoner MRI, yapısal ve işlevsel beyin MRI, pulmoner fonksiyon testleri ve bilişsel testler uygulandı.

Sonuçlar, uzun COVID hastalarındaki düşük pulmoner gaz değişiminin bilişsel işlev bozukluğunun yanı sıra daha gri madde ve beyaz madde hacimlerinin düşük olmasıyla da ilişkili olabileceğini gösterdi. Ek olarak, araştırmacılar uzun COVID hastalarında artan serebral kan akışının azalan gaz değişimiyle ilişkili olduğunu gösteren önemli bağlantılar gözlemlediler.

Haber İçin Tıklayınız