Çocuk felci (poliomyelit) ya da kısa adıyla polio, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 1988 yılında ortadan kaldırmayı taahhüt ettiği, polio virusunun neden olduğu, daha çok beş yaş altındaki çocukları etkileyen ve kalıcı felç yapabilen bir hastalıktır. Hasta kişilerin dışkısı ile etrafa yayılan virus su ve gıdalar aracılığıyla sağlıklı kişilere bulaşır. Hastalanan çocukların bir kısmında kalıcı felçler gelişir ve ömür boyu yaşantılarını etkilerken, felç gelişen çocukların %5-10’u solunum kaslarının felç olması ile hayatını kaybeder.
DSÖ Avrupa Bölgesi 2002 yılında çocuk felcinden arınmış ilan edilmiş ve o tarihten bu yana her yıl bu statüyü korumuştur. Vahşi çocuk felci virusu olguları, 1988’den bu yana %99’un üzerinde azalarak, 125’ten fazla endemik ülkede tahmini 350 000 vakadan 2021’de bildirildiği üzere 6 vakaya düşmüştür. Vahşi polio virusunun üç türünden (tip 1, tip 2 ve tip 3) biri olan tip 2 1999’da, tip 3 ise 2020’de ortadan kaldırılmıştır. 2022 itibarıyla endemik vahşi polio virusu tip 1 iki ülkede varlığını sürdürmektedir: Pakistan ve Afganistan.
Çocuk felcinden arınmış bir gelecek sağlamak amacıyla yüksek aşılama kapsamının sürdürülmesi, virusun varlığını tespit etmek için yüksek kalitede surveyans uygulanması ve salgın durumunda müdahale çabalarının sürdürülmesi gerekmektedir.
Tüm çocukları bu yıkıcı hastalıktan korumaya yönelik polio aşısının önemi konusunda farkındalık yaratmak ve çocuk felcinin ortadan kaldırılmasına katkı sunan ebeveynleri, sağlık profesyonellerini ve gönüllüleri kutlamak için her yıl 24 Ekim’de Dünya Polio Günü kutlanır.
Kaynak: https://www.who.int/health-topics/poliomyelitis/#tab=tab_1