Şifremi Unuttum

Pakistan’da Çocuk Felci Vakaları Artıyor


20 Ekim 2024

Pakistan sağlık yetkilileri, bu yıl altı çocuk felci vakasının daha doğrulandığını ve infekte çocuk sayısının 39’a ulaştığını bildirdi.

Küçük çocuklarda felçle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalık olan çocuk felci, onlarca yıldır süren aşılama çalışmalarının ardından dünya çapında neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştı.

Pakistan ve Afganistan, hala endemik olduğu son ülkeler arasında bulunuyor. Hastalığın bir tedavisi yok ve infeksiyondan kaynaklanan felç geri döndürülemiyor.

Bu yıl, Pakistan’ın en çok etkilenen eyaleti olan Belucistan’da 20 vaka tespit edildi. Bunu 12 vakayla Sindh eyaleti takip ederken, Hayber Pahtunhva beş vaka kaydetti. Pencap ve İslamabad ise birer vaka bildirdi.

240 milyon nüfuslu Pakistan, beş yaş altı 45 milyondan fazla çocuğu çocuk felcine karşı aşılamak için 28 Ekim’de ülke çapında bir çocuk felci aşılama kampanyası başlatacağını duyurdu.

Sağlık yetkilileri, insanları çocuklarını aşılatmaya ikna etmede bir dizi zorlukla karşılaştıklarını da ifade etti.

Yetkililer, “Geçmişte güvenlik endişeleri nedeniyle kampanyalar gecikti veya parçalandı, bu da bağışıklama fırsatlarının kaçırılmasına ve çocukların savunmasız kalmasına yol açtı” diye konuştu.

Haber İçin Tıklayınız