Şifremi Unuttum

2024 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü MikroRNA’yı Keşfeden Bilim İnsanlarına Verildi


7 Ekim 2024

2024 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, gen düzenlemesinde çok önemli rol oynayan mikroRNA’yı keşfeden Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verildi.

2024 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, gen aktivitesinin nasıl düzenlendiğini belirleyen temel prensiplerden birini keşfeden Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a ortaklaşa verildi.

Bu yılki Nobel Ödülü, hücrelerde gen aktivitesini kontrol etmek için kullanılan düzenleyici hayati bir mekanizmanın keşfine odaklandı. Genetik bilgi, transkripsiyon adı verilen bir süreç aracılığıyla DNA’dan haberci RNA’ya (mRNA) ve ardından protein üretimi için hücresel mekanizmaya aktarılır. mRNA’lar, proteinlerin DNA’da depolanan genetik talimatlara göre yapılmasını sağlayacak şekilde dönüştürülür. 20. yüzyılın ortalarından bu yana en temel bilimsel keşiflerin çoğu bu süreçlerin nasıl çalıştığını açıklamaktadır.

2024 Nobel Ödülü sahipleri, Victor Ambros ve Gary Ruvkun, 1993 yılında gen düzenlemesinin yeni bir düzeyini tanımlayan beklenmedik bulgular yayımladılar; bulguların son derece önemli olduğu ve evrim boyunca korunduğu ortaya çıktı. Gen regülasyonunda çok önemli rol oynayan yeni bir küçük RNA molekülü sınıfı olan mikroRNA’yı keşfettiler.

Haber İçin Tıklayınız