16 Eylül 2024
Hastalıkları yayan sivrisinekler kuzeye doğru taşındıkça Batı Nil virusu ve dang humması gibi hastalıklar giderek yaygın hale geliyor.
Araştırmacılar, iklim değişikliğinin Avrupa’yı sivrisinek kaynaklı hastalıkların üreme alanı haline getirdiği konusunda uyarıyor. Daha uzun yazlar, daha yüksek sıcaklıklar ve yoğun yağışlar, daha önce çoğalamadıkları yerlerde sivrisinekler için elverişli koşullar yaratıyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) geçen hafta yayımladığı sayılar, bu yıl şu ana kadar Avrupa’daki 15 ülkede yerel olarak edinilmiş 715 Batı Nil virusu (BNV) vakası olduğunu gösteriyor. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde bildirilen sayıyı ve Avrupa’nın 10 yıllık ortalamasını geçiyor. 4 Eylül itibarıyla BNV infeksiyonu sonucu 51 kişi öldü.
Daha sıcak iklim koşulları, ‘tropikal’ hastalıklar olan dang humması ve chikungunya’yı bulaştıran Asya kaplan sivrisineği Aedes albopictus‘un da alanını genişletmesini sağladı. Tür şu anda 13 Avrupa ülkesinde yerleşik hale geldi ve yedi ülkede daha saptandı. Sonuçta her iki hastalık da yayılıyor: bu yaz İtalya ve Fransa’da yerel olarak bulaşan 22 dang vakası bildirildi ve Fransa’da yerel olarak bulaşan bir chikungunya vakası saptandı.
Yeni ortaya çıkan ve vektör kaynaklı hastalıklar konusunda ECDC’de uzman olan Céline Gossner, “Bu yeni normal haline geldi” diyor. BNV vakalarının sayısının Eylül ve Ekim aylarında artma ihtimalinin yüksek olduğunu ekliyor.
Araştırmacılar, salgınların bildirildiği bölgelerde yaşayan insanların sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için önlem almaları gerektiğini söylüyor.
Güney Afrika bulunan Stellenbosch Üniversitesi’nde genomik epidemiyolog olan Houriiyah Tegally, “Buna hazırlıklı olmayan yeni yerlerin bulaşma merkezleri haline gelebileceği bir sorunla karşı karşıyayız” diyor.