Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Önder Ergönül Batı Nil Virusunu Anlattı


23 Ağustos 2024

KLİMİK Derneği yönetim kurulu üyesi infeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Batı Nil Virusunun ölümcüllük oranı ve korunma yöntemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koronavirus salgınının ardından dünya M Çiçeği ve Batı Nil Virusu alarmı veriyor.

Batı Nil Virusu ne kadar ölümcül, korunma yöntemleri nelerdir?

Prof. Dr. Önder Ergönül anlattı:

“Ağır griple başlıyor. Baş ağrısı oluyor. Bol bol antibiyotikler alıyorlar maalesef. Hiçbir etkisi yok, çünkü bir virus. Ağır grip tablosundan bir hafta sonra baş ağrısı ile seyreden, çok yoğun sinir tutulumu gerçekleşiyor. %80 hafif geçirebilir, bununla sınırlı kalabiliyorken, bazı kişilerde daha ağır seyredebilir. Bu nedenle kişiler hastaneye yatırılıp izlenmek durumunda kalabilir. M çiçeğinden daha tehlikeli. Öldürme ihtimali var. Sinirleri tutuyor. Beyni doğrudan tutan bir tablo oluşturuyor. Daha ağır seyirde olabiliyor. Ölüm oranı, yatırılan hastalarda 10’da 1 söz konusu. Toplamda da %5’e yakın ölüm oranı söz konusu.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

“Sivrisineklerin kaynakları belediyeler tarafından izleniyor, saptandığı yerler kurutuluyor. Bunların yapılması lazım. Vatandaşlar ise sinek kovucular kullanabilirler. Vatandaşlarımız duyarlı olmalı. Yüksek ateş, baş ağrısı, sinir tutulumu olduğunda paniğe kapılmadan hekime başvurmalı.”

Video İçin Tıklayınız