Şifremi Unuttum

Olgu Sayıları Hızla Artarken Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Aşırı Kalabalık Hastanelerinde Yeni Doğan Bebekler Ölümcül Virusa Yakalanıyor


12 Ağustos 2024

Dünya çocuklarının korunması için çalışan insani yardım kuruluşu Save the Children, yetkililer hızla yayılan virusun küresel acil durum oluşturup oluşturmadığına karar vermek için toplandıkları sırada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC)’nin aşırı kalabalık hastanelerinde yeni doğan bebeklerin bile ölümcül mpox virusuna yakalandığını bildirdi.

Bu yıl şu ana kadar KDC’de yaklaşık 15 000 şüpheli olgu tespit edildi; bu sayı 2023’teki toplam sayıyı çoktan aştı ve virus Afrika’da diğer ülkelere de yayılıyor. Yetkililer, sağlık çalışanları ve yardım grupları, halihazırda insani bir krizin içinde olan ve dünyanın en kırılgan sağlık sistemlerinden birine sahip KDC’de ölümcül hastalığın yayılmasını engellemek için zamanla yarışıyor.

Save the Children, hem olguların hem de ölümlerin yetişkinlerden çok çocuklarda görüldüğünü açıkladı.

KDC’de mpox virusunun hızla yayılması (ki bildirildiğine göre tüm olguların yaklaşık %90’ını oluşturuyor), geçmiş Ebola ve COVID-19 salgınlarından, personel ve tıbbi malzeme eksikliğinden sarsılan kırılgan sağlık sistemine yük bindiriyor. Save the Children, Goma çevresindeki bazı hastanelerde hasta sayısının kapasitelerinden %4000’den fazla olduğunu bildirdi.

KDC’nin Güney Kivu eyaletinde Save the Children ile çalışan epidemiyolog ve mpox uzmanı Jacques şunları söyledi:

“Gördüğüm en kötü vaka mpox’a yakalandığında henüz iki haftalık olan ve dört haftadır bakımımız altında olan altı haftalık bir bebekti. Hastanenin aşırı kalabalık olması nedeniyle annesiyle birlikte o sırada tanı konulmamış virusu taşıyan biriyle aynı odayı paylaşmak zorunda kaldıkları için infekte oldu.”

Haber İçin Tıklayınız