Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Yavuz: “Türkiye’de Henüz, Acil Durum İlan Edilen Mpox Salgınıyla İlişkili Vaka Yok, Pandemi Düzeyinde Kapanma Olacağını Düşünmüyoruz”


15 Ağustos 2024

Prof. Dr. Yavuz: “Türkiye’de henüz, acil durum ilan edilen Mpox salgınıyla ilişkili vaka yok, pandemi düzeyinde kapanma olacağını düşünmüyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü, Maymun çiçeği olarak bilinen ‘Mpox Salgını’ sebebiyle küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada ise Türkiye’de henüz vakaya rastlanmadığı ve sürecin hassasiyetle takip edildiğine değinildi. Salgını ve acil durum kararını değerlendiren Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Türkiye’de henüz vaka ve pandemi düzeyinde bir salgın olmadığını, kapanmanın da olacağını düşünmediklerini söyledi. Ancak Mpox salgınında bu yıl 15 bine yakın vakanın bildirildiği ve yaklaşık 500 kişinin öldüğüne dikkat çekerek mutasyon geçiren virusun yeni bir suşuyla (tipiyle) karşı karşıya olunduğunu belirtti. Prof. Dr. Yavuz, “2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında ölüm oranı %1’in altındaydı. Burada %5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2022’den sonra ikinci kez ‘Küresel acil durum’ ilan ettiği ve halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virusu salgınıyla ilgili tüm dünya alarma geçti. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de henüz vaka görülmediğine yönelik açıklamada bulunurken, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çiçek aşısının da koruma sağladığı Mpox virüsüne karşı Türkiye’ye de yeniden aşı getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek aşısı, hastalığın kalıcı olarak sona ermesinden sonra 1980’li yıllardan beri ülkemizde kullanılmıyor. Prof. Dr. Yavuz, “2024 yılı içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15 bin vaka bildirildi. 500 kadar da ölüm var. 2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında, ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor. Aşısı var, önceden, çiçek hastalığı için kullandığımız bir aşı. Türkiye’de şu an aşı olmadığı için, aşının sağlanması gerekiyor” dedi. Hastalığın yayıldığı Afrika’nın Kongo bölgesinden seyahat edenlere de dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Afrika’da bütün bir kıta olarak değil, şu an esas olarak Kongo’da bu hastalık fazlaca görülüyor. O bölgeyle teması olan kim olursa olsun, uygun semptomlarla gelmişse, o hastada düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.

İLK KÜRESEL ACİL DURUM İLANI 2022’DE YAPILMIŞTI

Şu anda çoğunlukla Afrika kıtasında etkili olan ve deri lezyonlarıyla kendini gösteren Mpox virusunun yakın temas yoluyla bulaştığını kaydeden Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, risk grupları açısından; 1980 öncesinde doğanlar ve ‘Çiçek aşısı’ olmuş olanların olası hastalığa karşı daha dayanıklı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yavuz, “Afrika’dan gelen herkese değil, yalnızca hastalığın yayıldığı bölgeden gelenler ve semptom taşıyanlara yönelik takibin hassasiyetle yapılması gerekiyorö dedi. Prof. Dr. Yavuz, hastalığın adının da maymun çiçeği değil Mpox olarak anılması gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle hastalığın adı artık ‘Maymun Çiçeği’ değil ‘Mpox’ hastalığı diye geçiyor. Çünkü hastalık isimlerinde hayvan ve bölge adı kullanmak birtakım ayrımcılıklara neden olabiliyor. Mpox hastalığı dediğimiz aslında dünyanın gündemine 2022 yılında girmişti. 1950’den beri bilinen bir virus. Eskiden çiçek hastalığı diye bilinen hastalığın etkenine benzer bir virus tarafından hayvanlardan insana geçen, maymun veya kemirgenlerden bulaşabiliyordu. Afrika’da 2022 yılına kadar yılda yaklaşık 100 vaka gibi bir bildirim yapılıyordu. Fakat 2022 yılında Afrika ile teması olmayan insanlarda da, bütün dünyada Amerika’da İngiltere’de Türkiye’de Güney Amerika’da her yerde Mpox olguları görülmeye başladı. Bu salgında acil durum ilan edildi. Çünkü birden fazla ülkede çok yaygın bir şekilde ilk defa Afrika’nın dışına çıkmış oldu virus.”

VİRUSUN YENİ TİPİ DAHA HIZLI YAYILIYOR, ÖLÜM ORANI YÜKSELDİ

O dönemde belli risk gruplarında hastalığın oldukça yayıldığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “Türkiye’de de o sırada vakalar görüldü. Fakat riskli grupların takibi, bunların aşılanması gibi yöntemlerle 2022’de Afrika dışına çıktıktan sonra ortaya çıkan bu salgın kontrol altına alındı. O dönemde dolaşan suş, daha hafif hastalıkla seyrediyordu. Genellikle deride ya da bulaştığı bölgede döküntülerle, hafif bir ateşli hastalık şeklinde seyrediyordu. Çok da ölüm olmadı, ölüm oranı yüzde 1’in altında kaldı 2022’deki salgında. Ardından, kontrol altına alınınca salgın sonlandırıldı. Fakat Afrika’da, Kongo’da, Orta Afrika’da, 2023’ün ortalarından beri yeniden ve başka bir virus tipi yani ölüm oranı biraz daha yüksek olan bir virusla yeni bir salgın başladı. Bu Mpox salgını 2022’deki salgından farklı olarak biraz daha hızlı yayıldı Afrika bölgesinde. Özellikle Kongo’da çok hızlı yayılarak, çevre ülkelere de sıçradı. Sadece 2024 yılı içinde 15 bin vaka Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde var ve 500 kadar da ölüm var. 2022’deki dünyaya ilk yayılan salgında ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor” dedi.

“2022’DE TÜRKİYE’DEN BİLDİRİLEN 12 VAKA OLDUĞU SÖYLENİYOR”

Kongo’da başlayan ve şu an küresel acil durum ilan edilen bu salgının bir diğer özelliğinin de heteroseksüel cinsel ilişkiyle bulaşabilme özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yavuz, “Afrika dışındaki ülkelerde şu anda bu suşa bağlı yani Soy 1B dediğimiz suşa bağlı bir vaka tanımlanmış değil. Ama Kongo’nun komşu ülkelerine yayılabilmesi, diğer ülkelere de yayılabilme potansiyeli taşıdığı için ülkelerin gerekli önlemleri alması, hazırlıklarını yapması açısından uyarılması amacıyla, da bu acil durum ilanı yapılmış oldu. Türkiye’de 2022 salgınında Sağlık Bakanlığı’nın elinde verileri var, biz kesin rakamı bilmiyoruz açıklanmadı ama uluslararası camiadan öğrendiğimiz kadarıyla Türkiye’den bildirilen 12 vaka olduğu söyleniyor 2022 salgınında” diye konuştu.

“PANDEMİ YOK KAPANMA OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ”

Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanıyla sabah görüşme yaptıklarını ve 2024’te Türkiye’de herhangi bir Mpox olgusu henüz tespit edilmediğini aktardığını belirtti. Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda Türkiye’de vaka yok; ama zaten küresel acil durum; halk sağlığı acil durumun ilan edilmesinin nedeni bulaşma şansı var, önlemlerinizi alın demek. Bir pandemi durumu sözkonusu değil. Bir kapanma durumu sözkonusu değil ve sözkonusu olacağını da düşünmüyoruz. Çünkü bu virusun bulaşması yakın temasla oluyor. Yani COVID’te olduğu gibi solunum yoluyla çok fazla bulaşma olmuyor. Solunum yolundan bulaşması çok nadir oluyor. Dolayısıyla yakın temasla bulaşma olduğu için o kadar büyük vaka sayılarına ulaşılacağı düşünülmüyor. Sonuçta belli gruplarda biraz da ölüm oranı da yüksek olduğu için, ilk vakayı bulup yayılmasını engelleyecek şekilde sistem kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haber İçin Tıklayınız