Şifremi Unuttum

İran İlk Yerel Dang Humması Vakalarını Bildirdi


23 Temmuz 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı duyuruda, Haziran ayının ortasında İran Sağlık Bakanlığının yerel olarak edinilen ilk iki dang humması infeksiyonlarını bildirdiğini açıkladı.

İnfeksiyonu doğrulanan hastalar İran’ın güneyindeki Homozgan eyaletindeki Bandar-Lengheh’de yaşıyor. İkisinin de yakın zamanda seyahat geçmişi bulunmuyordu. Hastalıkları Bandar Abbas bulunan Pasteur Enstitüsü’nde doğrulandı.

17 Temmuz itibarıyla İran’da yerel olarak edinilen vakaların sayısı 12’ye yükseldi ve hepsi aynı şehirdendi. DSÖ, İran’da yılda ortalama 20 ithal dang humması vakası görüldüğünü ancak bu yıl keskin bir artışla Mayıs ve Temmuz ayları arasında 137 vakanın rapor edildiğini bildirdi.

İran’da sivrisinek sürveyansı, virusu taşıyan iki sivrisinek olan Aedes aegypti ve Aedes albopictus‘un İran’ın beş eyaletinde bulunduğunu gösteriyor: Sistan ve Belucistan, Hormozgan, Buşehr, Khuzastan ve Gilan.

İran Sağlık Bakanlığı, tehdide yanıt olarak hastane hazırlıklarını artırdı ve hedeflenen sivrisinek kontrolü faaliyetleri için yüksek riskli illeri belirledi. DSÖ, sürveyansın artırılması, tıbbi malzelerin ve hızlı tanı malzemelerinin dağıtımı konusunda bakanlığa destek verdiğini açıkladı.

Haber İçin Tıklayınız