Şifremi Unuttum

ABD’de Listeria Salgını Şarküteride Dilimlenmiş Etlerle Bağlantılı Bulundu


19 Temmuz 2024

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)’nin açıklamasına göre, ABD’de 12 eyalette görülen, 28 kişinin hastaneye kaldırıldığı, iki kişinin hayatını kaybettiği Listeria salgınında pek çok kişi şarküteri tezgahlarında dilimlenen etleri yediklerini bildirdi.Kontamine olabilecek spesifik ürünleri belirlemek için araştırmalar sürüyor.

Şarküterilerde satılan ürünler, özellikle de dilimlenmiş veya şarküteride hazırlanmış ürünler Listeria ile kontamine olabilir. Listeria, şarküteri ekipmanları, yüzeyler, eller ve yiyecekler arasında kolayca yayılır. Soğutma Listeria’yı öldürmez, ancak yemeden önce yeterince yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtmak bu etlerde olabilecek mikropları öldürecektir.

Listeria özellikle hamile, 65 yaş ve üzeri veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için zararlıdır. CDC, listeriyoz riski daha yüksek olan kişilerin şarküterilerdeki dilimlenmiş etleri yemekten kaçınmasını veya yenmeden önce 75°C iç sıcaklığa ulaşana veya buhar çıkarana kadar ısıtılmasını önermektedir.

Haber İçin Tıklayınız