Şifremi Unuttum

Pandemi Sırasında Uzamış COVID Riski Aşılar Sayesinde Azaldı


18 Temmuz 2024

New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan ve  Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, uzamış COVID riskinin aşılama sayesinde zaman içinde azaldığını gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Ziyad Al-Aly ve arkadaşları,  son dört yılda uzamış COVID gelişme riskini araştırmak için US Veteran’s Affairs sağlık sisteminin verilerini kullandı. Çalışma, 1 Mart 2020’den 31 Ocak 2022’ye kadar SARS-CoV-2 infeksiyonu geçiren 441 583 kişiye ve infekte olmayan 4.7 milyondan fazla kişiye ilişkin sağlık kayıtlarını içeriyordu.

Çalışma, COVID-19 infeksiyonundan bir yıl sonra uzamış COVID semptomlarını beş grupta değerlendirdi: 2020’de orijinal tür, 2021’de delta varyantı veya 2022’de omikron varyantıyla infekte olan aşılanmamış kişiler ve delta ya da omikron varyantlarından biriyle infekte olan aşılanmış kişiler.

Orijinal suşla infekte olan aşılanmamış 10 kişiden birinde uzamış COVID saptandı. Aşılanmış kişilerde uzamış COVID insidansı anlamlı ölçüde daha düşüktü. Bulgulara göre, uzamış COVID riskinin azaltılmasında en büyük rolü aşılar oynuyor.

Haber İçin Tıklayınız