17 Temmuz 2024
Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), acil servislerde antimikrobiyal yönetimine ilişkin, Avrupa Hastane Eczacıları Birliği tarafından da onaylanan rehber yayımladı. Rehber Clinical Microbiology and Infection (CMI) dergisinde yer aldı.
Çalışmada, acil serviste görülen hastalar için uygun antibiyotik kullanım uygulamalarının seçimini destekleyen kanıta dayalı öneriler ve bunların uygulanmasına yönelik rehberlik sunuluyor. Acil servislerin sağlık sistemi içinde hızlı tanı sağlayan sağlık merkezleri haline geldiği ve genellikle akut ayaktan olguların tedavisi için bir alan ve hastaneye kabullerde birincil kaynak olduğu ifade ediliyor.
ESCMID, kılavuzu hazırlamak için bir uzman heyeti topladı ve antibiyotik kullanımıyla ilgili klinik sonuçlar ve antimikrobiyal yönetimi sonuçları konusunda kapsamlı literatür araştırmalarıyla çalışmalar 2021’de başladı.
Rehberde şu dört soruya yanıt aranıyor: 1) Biyobelirteçler veya hızlı patojen testleri antibiyotik reçetelemeyi ve/veya klinik sonuçları iyileştirir mi? 2) Yaygın infeksiyon sendromlarında kan kültürü alınması antibiyotik reçetelenmesini ve/veya klinik sonuçları iyileştirir mi? 3) Antibakteriyel tedavi olmaksızın aktif izlem veya antibiyotik reçetesinin geciktirilmesi, spesifik infeksiyon sendromları olan hastalarda klinik sonuçları kötüleştirmeden antibiyotik reçetelemeyi azaltır mı? 4) Acil servisten taburcu edilen ve kültürleri beklemede olan hastalarda yapılandırılmış kültür takip programları antibiyotik reçetelemeyi iyileştirir mi?