Şifremi Unuttum

İnsan Sağlığını Giderek Daha Fazla Tehdit Eden Lassa Ateşiyle Mücadelede Yeni Yol Haritası


1 Temmuz 2024

Lassa ateşiyle mücadeleye yönelik tıbbi önlemlere ilişkin araştırma ve geliştirme çalışmaları için güncellenmiş bir yol haritası yayımlandı. Yol haritasının yazarları, virusun tedavi ve tanı açısından hızlı bir ilerlemenin eşiğinde olduğunu ve ufukta bir aşı bulunduğunu söyledi.

Lassa virusu, çoğu Batı Afrika’da olmak üzere, yılda yaklaşık 100 000 ila 300 000 infeksiyona neden olmakta ve bunların 5000 ila 10000’i ölümle sonuçlanmaktadır. Virus Gine, Liberya, Mali, Nijerya ve Sierra Leone’de endemiktir ve bölgedeki diğer ülkeler de insanlarda Lassa ateşi olguları ve salgınları açısından risk altındadır. Dünya çapında seyahatle ilişkili olgular bildirilmekte ve iklim değişikliği nedeniyle Afrika’da daha fazla endemik bölge oluşması tehlikesi bulunmaktadır.

Virus tipik olarak kemirgenler tarafından yayılır, ancak infekte bir kişinin vücut sıvılarıyla temas yoluyla insandan insana bulaşma da meydana gelebilir. Virusla infekte olan kişilerin çoğunda hafif veya orta şiddette hastalık görülür; %1’lik olgu ölüm oranıyla infeksiyonlar ölümcül olabilir. Ağır vakalarla hastaneye kaldırılan kişilerin %15’i virus nedeniyle ölür ve ciddi hastalığı olanların yaklaşık %30’u infeksiyondan sonra işitme kaybı yaşar.

Haber İçin Tıklayınız