Şifremi Unuttum

Hindistan’ın Pune Şehrinden İki Zika Virusu İnfeksiyonu Olgusu Bildirildi


25 Haziran 2024

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Pune şehrinin Erandwane yerleşiminden bir doktor ve genç kızının Zika virusu infeksiyonu testlerinin pozitif çıktığı ve bunların bu yıl şehirde görülen ilk iki vaka olduğu bildirildi.

Pune Belediyesi yetkilileri, doktor olan erkek hastanın ateş ve döküntü gibi semptomları olduğunu ve Mai Mangeshkar Hastanesinde tedavi gördüğünü açıkladı. Kan örnekleri 18 Haziran’da Pune’da bulunan Ulusal Viroloji Enstitüsü’ne (NIV) gönderildi. 20 Haziran’da alınan NIV raporları Zika virusu infeksiyonunu doğruladı.

Şehirdeki ikinci Zika hastası, ateş de dahil hafif semptomlar gösteren doktorun 15 yaşındaki kızıdır. İkinci olgunun kan örnekleri 21 Haziran’da test için NIV’e gönderildi. NIV raporları, kızın Zika virusu infeksiyonuna yakalandığını doğruladı. Yetkililer, kendisinin şu anda evde ilaç alarak ayaktan tedavi gördüğünü bildirdi.

Zika virusu, dang humması ve chikungunya gibi infeksiyonları da bulaştırdığı bilinen infekte bir Aedes Aegypti sivrisineğinin ısırığı yoluyla bulaşır. Zika ile infekte olanların büyük çoğunluğu ya hiçbir semptom göstermiyor (%80’e kadar) ya da ateş, döküntü, konjonktivit, vücut ağrısı ve eklem ağrısı gibi hafif semptomlar gösteriyor. Yetkililer, hamile kadınlarda Zika infeksiyonunun fetüste mikrosefaliye neden olabileceğini söylüyorlar.

Haber İçin Tıklayınız