Şifremi Unuttum

Bakterilerin Hızlı Tanısındaki İnovasyon Uluslararası Ödül Kazandı


13 Haziran 2024

Süreyi üç günden 45 dakikaya indiren yeni bir hızlı bakteri testi, bakteriyel infeksiyonların doğru antibiyotiklerle tedavi edilmesi şansını radikal şekilde artırıyor. İnovasyon 8 milyon sterlin değerindeki Longtitude (Boylam) Ödülü kazandı. Sysmex Astrego şirketi tarafından geliştirilen hızlı test, Uppsala Üniversitesi’nde yürütülen araştırmalara dayanıyor.

Longtitude Ödülü, ilk kez 1714 yılında denizde boylamı ölçme problemini çözebilen herkese sunulan, İngilizlere ait bir inovasyon ödülüdür. Ödül, ikinci kez 2014 yılında, bu kez günümüzün en büyük küresel sağlık sorunlarından biri olan antimikrobiyal direncinin hızlı tespiti için sunuldu. Ödülü, Uppsala Üniversitesi’nin yan kuruluşu olarak 2017 yılında kurulan Sysmex Astrego şirketi kazandı.

Fiziksel Biyoloji Profesörü Johan Elf, “Bu teknolojinin olağandışı şekilde tanınması ve temel araştırmaların nasıl somut faydalar sağlayabileceğine dair iyi bir örnek olması açısından özellikle sevindirici” dedi.

Elf’in araştırma ekibi, mikroskopi ve mikroakışkanları bakterileri incelemek için uzun süredir  kullanıyordu. Yöntemler, 2015 yılında doktora öğrencisi Özden Baltekin’in bireysel bakteri hücreleri arasındaki büyüme varyasyonlarını ve altta yatan moleküler mekanizmaları incelemeye başlamasıyla daha da geliştirildi.

“Araçları geliştirdik ve Tıbbi Bakteriyoloji Profesörü Dan Andersson ile bu teknolojiyi tanıda nasıl kullanabileceğimizi tartışıyorduk. Dan Longtitude Ödülü’nden bahsedince hızlı testin önemi ortaya çıktı. Laboratuvardaki bakterilerin antibiyotik tedavisine yanıt verip vermediğini ne kadar hızlı belirleyebileceğimizi araştırdık ve bu sadece dakikalar sürdü.”

Haber İçin Tıklayınız