Şifremi Unuttum

Antibiyotik Sonrası Dönemde miyiz?


19 Haziran 2024

Antibiyotiklerin artık etkili olmadığı bir nokta varsa, bir uzman “zaten o noktaya geldiğimizi” söylüyor.

Yaklaşık 80 yıl önce penisilin yaygın olarak kullanılmaya başlandıktan hemen sonra bakteriler antibiyotik ilaçlardan nasıl kaçabileceklerini bulmaya başladı. O zamandan beri tehlikeli mikroplar ve insanlar arasındaki silahlanma yarışı tüm hızıyla sürüyor. Yeni bir çalışma, insanların bu savaşı kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor.

Ulusal Alerji Enstitüsü’nde araştırma doktoru olan Christina Yek, “Çok yavaş ilerleyen antibiyotik direnci salgınını göz ardı etmek kolaydı” ancak günümüzün artan oranları ve sorunu çözen yeni antibiyotiklerin eksikliği nedeniyle bu durumun değişmesi gerektiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bazı mikropların antibiyotiklere karşı direnci, küresel halk sağlığı sorunlarının en önemlilerinden biri olmaya devam ediyor. Bu organizmalar her yıl dünya çapında yaklaşık 5 milyon insanı öldürüyor. ABD’de, hastanede edinilen veya başka bir yerden alınanlar da dahil olmak üzere, her yıl 2.8 milyondan fazla antimikrobiyal dirençli infeksiyon meydana geliyor. Mikroplar antibiyotiğe dirençli hale geldiğinde doktorlar infeksiyonu kolayca tedavi edemiyor.

Yale Tıp ve Tıp Fakültesi’nden bulaşıcı hastalıklar doktoru Rick Martinello, “Geçmişte, artık etkili antibiyotiklere sahip olmadığımız bir antibiyotik sonrası döneme girmekten bahsetmiştik, ancak birçok açıdan zaten bu noktadayız” diyor.

Hastane kaynaklı infeksiyonlar artıyor

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcılar Derneği’ndeki diğer NIH araştırmacıları tarafından bu baharda sunulan bir ön rapora göre, hastanelerde dirençli mikroplara yakalanan kişilerin sayısı, COVID-19 salgını sırasında yüzde 32 arttı ve bu durum her 10 000 hastaneye yatışta 38 kişiyi etkiledi. Barselona/​​​​İspanya’daki hastalıklarda oranlar o zamandan bu yana bir miktar düştü ancak salgın öncesi seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor.

En büyük artışlar, karbapenem adı verilen yaygın olarak reçete edilen bir antibiyotik sınıfına dirençli mikroplarda meydana geldi. Çalışma, bu sınıf antibiyotiklerin, birçok ciddi hastane infeksiyonunun nedeni olan Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa ve Enterobacterales başta olmak üzere çok sayıda dirençli bakteriyle karşılaştığını buldu.

Hastalık Kontrol Merkezleri, ilk yıl içinde 29 400’den fazla kişinin antimikrobiyal dirençli infeksiyonlardan öldüğünü ve neredeyse yarısının mikropları hastanelerden aldığı pandemi sırasında normalden yüksek oranlarla gözlemlendiğini ilk kez gündeme getirdi.

Dirençli infeksiyonları olan hastaların yüzdesinin önceki başlangıç ​​değerlerine döneceğini umuyordu. Ancak şu ana kadar hastane kaynaklı dirençli infeksiyonların seviyesinde düşüşe rastlanmadı.

Sosyal açıdan savunmasız olanlar en fazla risk altında

NIH raporu, ülke çapında sigorta şirketlerinden ve tıbbi sistemlerden toplanan iki milyon hastaneye kabulle ilgili verileri içeriyordu. Araştırmacılar ayrıca bu infeksiyonlara karşı en savunmasız grupları belirlemeye çalıştı.

Kronik hastalıkları veya daha akut hastalıkları olan kişilerin dirençli bir infeksiyona yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu buldular.

Ayrıca Hispanikler ve daha düşük gelir ve eğitim seviyesine sahip kişilerde de oranlar arttı. Verilerde öne çıkan şey olarak, sosyal açıdan daha savunmasız kişilerin daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor.

Haber İçin Tıklayınız