Şifremi Unuttum

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Ülkede KKKA Hastalığının Doğrulanmasının Ardından Seyahat Edenleri Uyardı


12 Haziran 2024

İspanya Dışişleri Bakanlığı, ülkede tespit edilen hastalıkla ilgili uyarı yayımlayarak seyahat edenlere tavsiyelerde bulundu. Yetkililer, Kastilya ve Leon Sağlık Bakanlığı’nın, İspanya’nın kuzeybatısındaki Kastilya-León bölgesindeki Salamanca ilinden doğrulanmış Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakası bildirildiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nın sağlık tavsiyeleri yayımladığı web sitesi Travel Health Pro’da hastalığın belirtileri ve riskten nasıl kaçınılabileceği açıklandı. Hastalığın erken belirtileri arasında ateş, kas ağrıları, baş dönmesi, baş ağrısı, gözlerde ağrı ve fotofobi (ışık hassasiyeti) yer almaktadır. Mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve boğaz ağrısının ardından ruh halinde ani değişimler ve kafa karışıklığı ortaya çıkabilir. Bunu uyku hali, depresyon ve uyuşukluk takip edebilir.

Diğer klinik belirtiler arasında kalp atım hızının yükselmesi (taşikardi), lenf düğümlerinin genişlemesi, ciltte döküntü veya ağızda ve boğazda kaşıntı, böbrek, karaciğer veya akciğer yetmezliği yer alabilir. Salgınlarda bildirilen vaka ölüm oranları %5 ile 40 arasında değişmektedir. Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre, Avrupa’da 2013’ten bugüne İspanya’nın üç ilinden 13, Bulgaristan’dan 33 ve Yunanistan’dan bir vaka bildirildi.

KKKA virusu insanlara Hyalomma kenesi yoluyla veya infekte hayvanların ve insanların kanı, dokuları, salgıları veya vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. Çoğu vaka, kene istilasının olduğu bölgelerde yaşayan ve çiftçiler, mezbaha çalışanları ve veterinerler de dahil olmak üzere çiftlik hayvanlarıyla mesleki olarak temas halinde olan kişilerde meydana gelir.

Haber İçin Tıklayınız