Şifremi Unuttum

ABD’de Ev Farelerinde H5N1 Kuş Gribi Saptandı


5 Haziran 2024

Evlerde yaşayan farelerde H5N1 saptanmasının ardından, uzmanlar “virusun insanların evlerine yaklaştığı” konusunda uyarıyorlar.

H5N1 kuş gribiyle infekte olan son memelinin ev fareleri olması, neredeyse her yerde bulunabilen haşerelerin virusu insanlara bulaştırabileceği korkusunu alevlendirdi.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yayımlanan yeni veriler, H5N1 ile infekte olan birkaç süt sığırı sürüsünün bulunduğu New Mexico eyaletinde 11 ev faresinde kuş gribi testinin pozitif çıktığını gösterdi.

Uzmanlar virusun farelerde saptanmasının özellikle endişe verici olduğunu, çünkü virusun insana bulaşması ve daha fazla yayılması riskini önemli ölçüde artırdığını söylüyor.

Fareler insanlara rahatsız edici derecede yakın yaşarlar: döşeme tahtalarının altında koşar, dolaplarda saklanır ve ofislerimizde, kilerlerimizde, restoranlarımızda dolaşırlar.

Farelerin salgıları (idrar, dışkı ve tükürük) çok çeşitli patojenleri taşıyıp yayabilir.

ABD Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Otoritesi (BARDA) eski başkanı Dr. Rick Bright, “Bu durum, virusu insanların evlerine daha da yaklaştırıyor” dedi. “Doğrudan maruziyet ve infeksiyon riskini artırıyor.”

USDA, farelerin virusa nasıl yakalandığına dair herhangi bir bilgi paylaşmadı ama bilim insanları, hayvanların infekte sığırların bulunduğu bir çiftlikte pastörize edilmemiş süt tüketmelerinin ardından infekte olduklarından şüpheleniyor.

Bir ay önce, Teksas’ta aynı yolla virus kaptığı düşünülen kedilerin ölümünü belgeleyen bir çalışma yayımlanmıştı.

ABD yetkilileri tüketicileri pastörize edilmemiş süt veya diğer süt ürünlerini tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Fareler sabit bir yerde yaşamazlar ve hastalığın yayılmasında etkili vektörler olarak rol oynayabilirler.

Gruplar halinde dolaşarak borulardan, boşluklardan ve dar alanlardan geçerek bir yerden bir yere, evden eve kolaylıkla hareket edebilirler. İki düzinelik gruplar halinde ve neredeyse üst üste yaşarlar; bu da virusların kendi aralarında hızla yayılabileceği anlamına geliyor.

Dr Bright, “İnfekte çiftliklerin yakınında yaşayan ev fareleri H5N1 virusunu insanların yerleşim yerlerine yayabilir, bu da salgının kontrol altına alınmasını önemli ölçüde zorlaştırabilir” diye açıkladı. “Durum kontrol edilemez.”

Haber İçin Tıklayınız