Şifremi Unuttum

Idaho’da Alpakalarda H5N1 Kuş Gribi Saptandı


28 Mayıs 2024

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi (APHIS) bugün, Idaho’da bir çiftlikte kümes hayvanlarına virus bulaşması üzerine alpakalarda yapılan testlerde de yüksek derecede patojenik H5N1 kuş gribinin doğrulandığını duyurdu.

Devegiller familyasından olan alpakalarda H5N1 kuş gribi ilk kez saptandı.

APHIS, çevredeki yüksek virus yükü ve çiftlikte çeşitli hayvanların bir arada olması nedeniyle alpakalarda virus saptanmasının beklenmedik bir durum olmadığını açıkladı.

USDA’nın Ulusal Veteriner Hizmetleri Laboratuvarı (NVSL)’nda yapılan genetik dizileme, alpakalara bulaşan virusun süt ineklerinde dolaşan B3.13 H5N1 genomuyla ve Idaho’daki çiftlikte kümes hayvanlarına bulaşanla aynı genotip olduğunu ortaya koyuyor.

Diğer yandan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH)’nün bildirdiğine göre ABD’li yetkililer New Mexico, Curry County’de ölü bulunan iki yabani kedide H5N1 saptandığını bildirdi. Curry County’de H5N1’den etkilenen süt çiftlikleri olduğu için kediler yerel bir veteriner tarafından teste gönderilmişti.

Ancak kedilerin bulunduğu yer, H5N1 salgını olduğu bilinen bir sığır veya kümes hayvanı çiftliğiyle doğrudan ilişkili değildi.

Salgınların yaşandığı süt çiftliklerindeki yaşayan kedilerde H5N1 tespitleri yakın zamanda birçok eyalette rapor edilmişti.

Haber İçin Tıklayınız