Epstein-Barr virusu, kanser de dahil olmak üzere bir dizi hastalığa neden olabilir. Basel Üniversitesi ve Basel Üniversite Hastanesi’nden araştırmacıların Science dergisinde bildirdiği gibi, ortaya çıkan veriler artık enfekte hücrelerde belirli bir metabolik yolun inhibisyonunun gizli enfeksiyonu ve dolayısıyla aşağı yönlü hastalık riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Bundan tam 60 yıl önce patolog Anthony Epstein ve virolog Yvonne Barr, o zamandan beri kendi adlarını taşıyan bir virüsün keşfedildiğini duyurdular. Epstein-Barr virüsü (EBV), insanlarda kansere neden olduğu kanıtlanmış ilk virüs olarak bilimsel tarihe geçti. Epstein ve Barr, herpesvirüs ailesinin bir parçası olan patojeni tümör dokusundan izole etti ve sonraki deneylerde bunun kansere neden olma potansiyelini gösterdi.
Çoğu insan EBV taşıyıcısıdır: Yetişkin nüfusun %90’ı virüsle enfektedir ve genellikle hiçbir semptom görülmez ve bunun sonucunda ortaya çıkan bir hastalık görülmez. Yaklaşık %50’si beş yaşından önce enfekte oluyor, ancak çoğu kişi ergenliğe kadar bu hastalığa yakalanmıyor. Virüsün neden olduğu akut enfeksiyon, “öpüşme hastalığı” olarak da bilinen glandüler ateşe neden olabilir ve enfekte kişileri birkaç ay boyunca hareketsiz bırakabilir. Patojenin kanserojen özelliklerinin yanı sıra multipl skleroz gibi otoimmün hastalıkların gelişiminde de rol oynadığından şüpheleniliyor.
Henüz hiçbir ilaç veya onaylanmış aşı, vücuttaki EBV’yi spesifik olarak engelleyememiştir. Şimdi, Basel Üniversitesi ve Basel Üniversite Hastanesi’nden bir araştırma grubu, EBV’yi frenlemek için umut verici bir başlangıç noktası bildirdi. Sonuçları Science dergisinde yayınlandı.