Şifremi Unuttum

Avustralya’da İlk İnsan Kuş Gribi Vakası Saptandı


22 Mayıs 2024

Avustralya’da, yakın zamanda Hindistan’dan dönen bir çocukta, yüksek derecede patojenik A(H5N1) kuş gribinin ilk insan vakası doğrulandı.

Hindistan’dayken rahatsızlanan çocuk, Mart 2024’te Avustralya’ya döndükten sonra hastaneye kaldırıldı. Başvuru sırasında PCR ile İnfluenza A tespit edildi ve çocuk, ciddi alt solunum yolu infeksiyonu ve solunum yetmezliğiyle birlikte hipoksi nedeniyle yoğun bakımda kaldığı uzun sürede oseltamivir ile tedavi edildi. Çocuk sonrasında taburcu edildi ve tamamen iyileşti.

DSÖ Grip Referans ve Araştırma İşbirliği Merkezi’nde (Melbourne, Victoria, Avustralya) yürütülen genom dizilimi, virusu çok bazlı bir bölünme bölgesine sahip A(H5N1) olarak tanımladı ve yüksek derecede patojenik kuş gribi doğrulandı.

Hemaglutinin (HA) dizisinin blast analizi, en yakın dizi eşleşmesinin %98 homolojiyle A/ördek/Bangladeş/46162/2020 ile olduğunu ortaya çıkardı. HA sınıfı, daha önce Güneydoğu Asya’da tespit edilen ve şu anda küresel olarak kuşlarda ve süt ineklerinde dolaşan HA 2.3.4.4b sınıfından farklı bir sınıf olan 2.3.2.1a olarak tanımlandı.

Bu yeni Avustralya vakasıyla aynı HA sınıfından iki insan A(H5N1) vakasının biri 2019’da Nepal’de, diğeri 2021’de Hindistan’da tespit edilmişti. Çocuğun ailesiyle yapılan görüşmelerde net bir bulaşma kaynağı belirlenemedi. Çocuğun Hindistan veya Avustralya’da kuşlarla, hayvanlarla veya hasta insanlarla temasının olmadığı ve daha önce izole edilen homolog vakaların hiçbiriyle coğrafi veya epidemiyolojik bağlantısının olmadığı bildirildi. Ayrıca bilindiği kadarıyla az pişmiş kümes hayvanı veya et ürünleri de tüketilmemişti.

Haber İçin Tıklayınız