Şifremi Unuttum

ABD’de İlaca Dirençli Üç İnfeksiyon Meksika’da Yapılan Kök Hücre İnjeksiyonlarıyla İlişkilendirildi


9 Mayıs 2024

Colorado ve Arizona’dan klinisyenler ve halk sağlığı yetkilileri tarafından yapılan bir araştırma, ABD’de yaşayan üç kişide görülen bir grup antibiyotiğe dirençli infeksiyonun Meksika’daki kliniklerde uygulanan embriyonik kök hücre injeksiyonlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan Haftalık Morbidite ve Mortalite Raporu’nda (MMWR) araştırmacılar infeksiyonlara, daha önce tıp turizmiyle ilişkilendirilen, tüberküloz dışı mikobakterinin doğal olarak ilaca dirençli bir türü olan Mycobacterium abscessus‘un neden olduğunu bildirdi. Multipl sklerozlu Coloradolu bir kadın olan birinci hasta, Ekim 2022’de Meksika’nın Baja California eyaletinde yapılan intratekal donör kök hücre injeksiyonunun ardından Kasım-Aralık 2022’de Colorado’da iki farklı hastanede M. abscessus menenjiti nedeniyle tedavi gördü.

2023 yılının baharında iki hasta daha tespit edildi. Hastalardan biri, Nisan 2022’de Baja’da farklı bir klinikte psoriatik artrit için donör kök hücre injeksiyonu yapılmasının ardından sağ dirseğinde osteoartiküler infeksiyon gelişen Arizona’lı erkek bir hastaydı. Diğeri de Ekim 2022’de Guadalajara’daki bir klinikte dizlerine kök hücre injeksiyonu yapıldıktan sonra her iki dizinde de infeksiyon gelişen Colorado’lu erkek bir hastaydı.

Daly ve meslektaşları iki hastadan alınan izolatların tam gen dizilimini ve filogenetik analizini gerçekleştirdiler ve her ikisinin de klonal M abscessus massiliense alt türü olduğunu, neredeyse aynı olduğunu buldular. Klinikler birbirinden 267 kilometre uzakta olmasına rağmen dolaşımdaki baskın klonlardan farklıydılar. Bunun üzerine eyalet halk sağlığı yetkililerine ve CDC’ye haber verdiler.

Raporun yazarları, ilk iki hastadaki infeksiyonların (işlemde kullanılan ürün, reaktifler veya ekipman gibi) ortak kontamine bir kaynaktan kaynaklanmış olabileceğinden şüpheleniyor. Colorado Halk Sağlığı ve Çevre Departmanı’nın ürünü tanımlama ve uygulaması hakkında daha fazla bilgi toplama girişimlerinin başarısız olduğunu söylediler. Sonraki adımlar, üçüncü hastadan alınan izolatların tam gen dizilimini gerçekleştirmek ve ileriye dönük vaka bulma işlemi olacaktır.

Yazarlar, “Sağlayıcıların ve halk sağlığı kurumlarının, Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmayan endikasyonlara yönelik kök hücre tedavilerinden kaynaklanan M. abscessus infeksiyonları riskinin farkında olmaları ve benzer vakalara karşı dikkatli olmaları gerekir” diye yazdı. “Ayrıca sağlık turizmi düşünen kişilere rehberlik edilmesi tavsiye edilir.” ifadelerini kullandılar.

İnfeksiyonlar, tıbbi bakım için yurt dışına seyahat eden ABD sakinlerinin yaşadığı çok sayıda komplikasyon arasında yer alıyor. MMWR’de 2016 yılında bildirilen bir araştırmada, CDC araştırmacıları Dominik Cumhuriyeti’nde estetik ameliyat geçiren 21 kişide çok eyaletli bir M. abscessus infeksiyonu salgını tanımlamıştı. CDC, medikal turizm düşünen herkesi öncelikle doktorlarına danışmaları konusunda uyarıyor.

Haber İçin Tıklayınız

CDC’nin Haftalık Morbidite ve Mortalite Raporu