1 Mart 2024
Kızamık salgınıyla mücadele eden Bişkek’in yanısıra, Chui ve Celal-Abad bölgelerinden de vakalar bildiriliyor. Etkilenenlerin %85’ini 10 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.
Bişkek aşılama merkezi yaptığı açıklamada şunu vurguladı: “Artışın ana nedeni (…), çocuklarda ve yetişkinlerde kızamık ve kızamıkçığa karşı rutin aşıları reddedenlerin sayısının yüksek olmasıdır.” Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’na göre, aşı olmayı reddedenlerin %40’ı aşının kalitesinden şüphe ettiğini söylüyor, geri kalanı ise dini nedenlerle çocuklarına aşı yaptırmayı reddediyor. Kırgız yasalarına göre çocuğun sağlığı tehlikede olduğu halde bilerek tıbbi yardım aramayan ebeveynler cezai yaptırımlarla karşılaşabilecek olmasına rağmen durum böyledir.
Kızamık salgınına yanıt olarak Sağlık Bakanlığı ülke çapında güçlü bir aşılama rejimini zorunlu kıldı ve sık temas halinde olan vatandaşların aşılanması yönünde baskı yaptı. Ulusal Aşılama Takvimi de incelenmektedir: şu anki takvime göre bir kişiye yaşamı boyunca iki doz (birinci yılda ve altı yaşında) aşı yapılması gerekiyor, ancak Kırgız doktorlar iki yaşında bir doz daha eklemek istiyor. Buna karşılık Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kızamık hastasıyla temas eden çocukların altı aylıktan itibaren aşılanabileceğini söylüyor. Sağlık Bakanlığı’nın kızamık tanı ve tedavisine ilişkin klinik kılavuzlarına göre hastalığa yatkınlık 1-5 yaş arası çocuklarda en yüksek düzeydedir.
Geçtiğimiz yıl da ülkede kızamık salgını görüldü. Eylül 2023’te Kırgız yetkililer yardım için DSÖ’ye başvurdu. Bunun sonucunda Kırgızistan’a 755 500 doz kızamık ve kızamıkçık aşısı ulaştırıldı, ülke genelinde 750 geçici aşı noktası açıldı.
Resmi verilere göre 2023’te 5500 kişi hastalandı ve dokuz çocuk yaşamını yitirdi.