Şifremi Unuttum

Dang Humması Yayılıyor: Yeni Aşılar ve Antiviraller Yükselişini Durdurabilir mi?

7 Kasım 2023

Dang humması hızla yayılıyor. Sivrisinekler tarafından taşınan bir virusun neden olduğu hastalıkla ilgili bu yıl 2 Ekim itibarıyla 2000 yılındaki yarım milyona kıyasla  4.2 milyondan fazla vaka rapor edildi. Hastalık, Güney Avrupa da dahil olmak üzere dünyada yeni yerlere yayılıyor.

“Kemik kırılması ateşi” olarak da bilinen ve ateşe, kemik ağrısına ve hatta ölüme neden olabilen dang hummasının spesifik bir tedavisi yoktur. Mevcut aşıların önemli sınırlılıkları vardır ve hastalığı bulaştıran sivrisinekleri kontrol etmek zordur.

Ancak bilim adamları boş durmuyorlar. Geçen ay Chicago, Illinois’de düzenlenen Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği’nin yıllık toplantısında araştırmacılar, hastalığı frenlemek için aşılar, antiviral ilaçlar ve sivrisinek kontrol yöntemleri geliştirme çabalarına ilişkin son sonuçları paylaştılar. Mevcut her araca ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.

Toplantı sırasında New York Syracuse’daki SUNY Upstate Tıp Üniversitesi’nden immünolog Adam Waickman, “Daha önce hiç görmediğimiz bölgelerde dang hummasının ortaya çıktığını görüyoruz” dedi. “Etkili Dang humması kontrolü çok katmanlı çabalar gerektirecek.”

Toplantıda yeni aşı çalışmaları, önleyici ilaç çalışmaları ve sivrisineklere yönelik mücadele konusunda en güncel bilgiler paylaşıldı.

Haber İçin Tıklayınız