Şifremi Unuttum

Fransa’daki Ölümcül Botulizm Salgınında En Az İki Kişi Hastanede Yatmaya Devam Ediyor

17 Ekim 2023

Araştırmacılara göre Fransa’da görülen botulizm salgınında en az iki hasta halen hastanede yatıyor. Araştırma, Bordeaux Üniversitesi Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesine kabul edilen ve altısı invazif mekanik ventilasyona ihtiyaç duyan dört farklı ülkeden sekiz kişiyi kapsıyor. Vakaların Tchin Tchin Wine Bar adlı turistik restoranda yerel olarak üretilen sardalya konservesi tükettikleri bildirildi.

Eurosurveillance dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 12 Ekim 2023 itibarıyla hastaların altısı taburcu edilmişti; ancak iki kişi hala mekanik ventilasyona ihtiyaç duyuyordu.

Eylül 2023’te Rugby Dünya Kupası sırasında Bordeaux’da 15 kişiyi etkileyen bir botulizm salgını meydana geldi. Hastalar Kanada, Fransa, Almanya, İrlanda, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelmekteydiler. Bir kişi yaşamını yitirdi.

İlk hasta 6 Eylül’de Bordeaux’daki hastanenin yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Nörolojik semptomlar nedeniyle başlangıçta Guillain-Barré sendromu tedavisi uygulandı, ancak botulizmden de şüphelenildi. 9 ve 10 Eylül’de iki hasta daha benzer semptomlarla yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Üçü de rugby turnuvasına katılmak için veya turist olarak Fransa’yı ziyaret ediyordu.

10 Eylül’de bir salgından şüphelenildiğinde halk sağlığı yetkilileriyle temasa geçildi. Hasta geçmişleri, şüpheli infeksiyon kaynağının, üç kişi tarafından Bordeaux’daki aynı restoranda tüketilen ev yapımı sardalya konservesi olduğunu ortaya çıkardı. 11 ve 12 Eylül tarihlerinde, Fransa’ya uluslararası ziyarette bulunan beş hasta daha klinik botulizm belirtileriyle hastaneye kaldırıldı.

Kanada, Fransa, İrlanda ve ABD’den sekiz vaka yoğun bakımda tedavi edildi. İkisi erkek, altısı kadın, yedisi 50 yaşın altındaydı; birinin altta yatan nörolojik durumu vardı.

Sardalya tüketimi ile semptomların başlangıcı arasında geçen medyan süre 13 saatti. Hastalar semptomların başlamasından ortalama 42 saat sonra yoğun bakım ünitesine kabul edildi. Sekiz vakanın altısına solunum kas felci nedeniyle mekanik ventilasyon uygulandı. Hastaların yoğun bakım ünitesine kabulleri ve antitoksin uygulaması ile tedavi edilmeleri arasında geçen medyan süre 19 saat oldu.

Sekiz hastanın tamamına botulizm antitoksini verildi. Salgın döneminde boğaz ağrısı gibi atipik semptomlarla hastanenin acil servisine başvuran bir kişi ise birkaç gün sonra Ile de France’da hayatını kaybetti.

Tchin Tchin Wine Bar’daki sardalyalar 13 Eylül’de Fransız Ulusal Referans Merkezi’nde analiz edildi ve BoNT ve B tipi Clostridium botulinum pozitif çıktı.

4-10 Eylül tarihleri arasında restoranı ziyaret eden kişilere, botulizm semptomları durumunda doktorlarıyla iletişime geçmeleri tavsiye edildi. Fransa dışındaki olası riski değerlendirmek için 13 Eylül’de Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile temasa geçildi ve 14 Eylül’de Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bilgi verildi.

Haber İçin Tıklayınız