Şifremi Unuttum

Hintli Yetkililer Kerala’daki Ölümcül Nipah Virusu Salgınını Kontrol Altına Almak İçin Acele Ediyor


14 Eylül 2023

Güney Hindistan’ın bir eyaleti Kerala’da nadir görülen ve sıklıkla ölümcül olan Nipah virusu nedeniyle iki kişinin ölmesinin ardından salgını kontrol altına almak için önlemler alınıyor; okullar kapatılıyor ve hastalığın yayılmasını önlemek için yüzlerce kişiye test yapılıyor.

Kerala başbakanı Pinarayi Vijayan, virusun eyaletin Kozhikode bölgesinde tespit edildiğini söyleyerek bölge sakinlerini dikkatli olmaya ve sağlık departmanının güvenlik kurallarına uymaya çağırdı.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada, eyalette 2018’den bu yana görülen dördüncü salgında iki kişinin öldüğünü söyledi. Vijayan, sosyal medyada “Korkmamalıyız, ancak bu durumla dikkatle yüzleşmeliyiz” diye yazdı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Nipah hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir virustur. Ancak kontamine yiyecekler yoluyla veya doğrudan insandan insana da bulaşabilir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre virus hafif veya şiddetli hastalığa neden olabilir. CDC, semptomların sıklıkla baş ağrısı ve uyuşuklukla başladığını ancak birkaç gün içinde hızla komaya dönüşebileceğini belirtiyor.

Aynı zamanda akciğerlerin vücuda yeterli oksijen alamamasına neden olan akut solunum sendromuna ve beyin iltihabı olan ölümcül ensefalite de neden olabilir.

Haber İçin Tıklayınız