Şifremi Unuttum

Washington’da Listeria Salgınında Hastalanan Beş Kişiden Üçü Yaşamını Yitirdi


21 Temmuz 2023

ABD Washington’da eyalet genelinde ve yerel düzeyde yetkililer ölümcül bir Listeria salgınını araştırıyorlar.

Tacoma-Pierece İlçe Sağlık Departmanına göre 21 Temmuz’da tespit edilen beş hastanın beşi de hastaneye kaldırıldı ve üçü yaşamını yitirdi.

Washington Eyaleti Sağlık Bakanlığı (DOH) ile Thurston County Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetleri ile birlikte çalışan sağlık departmanına göre hastaların tümü 60’lı veya 70’li yaşlarında ve hepsinin bağışıklık sistemleri zayıflamış durumdaydı.

Bir haber kaynağına göre “tüm genom dizilimi sonuçları bu hastaların hepsinde infeksiyon kaynağının muhtemelen aynı olduğunu gösteriyor ve 27 Şubat–30 Haziran 2023 tarihleri arasında hastalandıkları düşünülüyor.

Yetkililerin bakteri kaynağını henüz bulamadıkları, profil geliştirmek için hastalarla ve yakınlarıyla görüşüldüğü kaydediliyor.

Tacoma sağlık departmanı, Washington eyaletinde yılda genellikle 10 ila 25 Listeria infeksiyonu olgusu tespit edildiğini bildiriyor.

Listeria İnfeksiyonları Hakkında

Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş yiyecekler bozulmuş görünmeyebilir ve kokmayabilir ancak yine de ciddi ve bazen yaşamı tehdit eden infeksiyonlara neden olabilir. Listeria infeksiyonu semptomları geliştiren herkes tıbbi tedavi almalı ve doktorlarına olası Listeria maruziyeti hakkında bilgi vermelidir.

Listeryoz semptomlarının gelişmesi Listeria’ya maruz kaldıktan sonra 70 gün kadar sürebilir.

Listeria infeksiyonunun belirtileri kusma, mide bulantısı, sürekli ateş, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve boyun sertliğini içerebilir. Diğer hastalıkları taklit edebilen Listeria infeksiyonlarını teşhis etmek için özel laboratuvar testleri gereklidir.

Hamile kadınlar, yaşlılar, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kanser hastaları gibi kişiler özellikle ciddi hastalıklar, yaşamı tehdit eden infeksiyonlar ve diğer komplikasyonlar açısından risk altındadır. İnfekte hamile kadınlar sadece hafif grip benzeri semptomlar yaşasa da geçirdikleri infeksiyon erken doğuma, yenidoğanın infeksiyonuna ve hatta ölü doğuma neden olabilir.

Haber İçin Tıklayınız