Şifremi Unuttum

Yetkililer ABD’de Dondurulmuş Çilekle Bağlantılı Hepatit A Salgınının Büyüdüğünü Bildiriyor


21 Temmuz 2023

ABD’de dondurulmuş organik çilekle ilişkilendirilen hepatit A salgınında yeni bir hasta saptandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) 20 Temmuz’da dört eyaletten 10 kişinin infekte olduğunu bildirdi. Dört kişi hastaneye kaldırıldı. Hasta kişilerin Washington, Oregon, California ve Hawaii eyaletlerinde ikamet ettiği bildirildi.

Mevcut salgında hastalığa neden olan hepatit A virusunun türünün, 2022’de gıda kaynaklı hepatit A salgınına neden olan ve Meksika, Baja California’dan ithal edilen ve çeşitli perakendecilerde satılan taze organik çileklerle bağlantılı olan türle genetik olarak aynı olduğu bildirildi.

Salgında hastalıkların başlangıç tarihleri 24 Kasım 2022 ile 4 Haziran 2023 arasındadır. Birçok kişi hepatit A infeksiyonunun uzun süren semptomlarına rağmen tıbbi yardım aramadığı için yeni hastaların tespit edilemeyeceği düşünülüyor. Ayrıca semptomların ortaya çıkması 14 ila 50 gün arasında sürebilir, bu da hastaların nasıl infekte olduğunu belirlemeyi zorlaştırmaktadır.

Bununla birlikte, bu salgındaki 10 hastayla yapılan görüşmelerde, 10 hasta da hastalanmadan iki ila yedi hafta önce dondurulmuş çilek yediklerini bildirmiştir. CDC ve Gıda ve İlaç İdaresi araştırmalarına göre, söz konusu çileklerin tümü Meksika, Baja California’dan ve ortak bir tedarikçiden gelmektedir.

Ürünler piyasadan geri toplanmaya başlamakla birlikte, raf ömrünün uzun olması toplanan ürünlerin bazılarının halen tüketicilerin evlerinde olabileceğini gösteriyor. Geriye dönük izleme ve epidemiyolojik araştırmalar, salgınla ilişkili vakaların hastalanmadan önce aynı dondurulmuş organik çilek markasını satın aldıklarını göstermektedir.

Haber İçin Tıklayınız