Şifremi Unuttum

Bulaşıcılığı Yüksek Kızamık Hastalığı İçin Kritik Aşı Uyarısı!


9 Temmuz 2023

Bulaşıcılığı yüksek kızamık hastalığında aşının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, “Kızamıkla yapılan mücadele aslında tıbbın da en büyük başarılarından biridir. Yıllar içerisinde kızamıktan milyonlarca insan ölürken, etkili aşılama sayesinde neredeyse 200 milyondan fazla hayat kurtarılmıştır” dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, son yıllarda kızamık vakalarındaki artışa dikkati çekerek, etkili aşılama sayesinde virusun bulaşıcılığının engellenebildiğini söyledi.

“HASTA BİR KİŞİ VİRUSU 15 KİŞİYE BULAŞTIRABİLİR”

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, kızamığı en kolay bulaşan viruslardan biri olarak nitelendirerek, hasta bir kişinin virusu çevresindeki yaklaşık 15 kişiye bulaştırabileceğini anlattı.

Kızamığın çok eski bir hastalık olduğunu belirten Yavuz şöyle konuştu:

“Kızamıkla yapılan mücadele aslında tıbbın da en büyük başarılarından biridir. Yıllar içerisinde kızamıktan milyonlarca insan ölürken, etkili aşılama sayesinde neredeyse 200 milyondan fazla hayat kurtarılmıştır. Kızamık evet herkeste çok ağır seyretmiyor ama ağır seyrettiği kişilerde, küçük çocuklar, gebeler, bağışıklığı baskılanmış gruplarda ölüme neden olabiliyor.”

“AŞI TEREDDÜDÜNÜN GİDERİLMESİ GEREKİYOR”

Prof. Dr. Yavuz, vaka sayılarının artmasında aşısız göçmen grupların ve çocuklarda pandemi döneminde aksatılan birinci basamak aşılamanın etkili olduğunu vurguladı.

Kızamık virusundan korunmada aşının önemine dikkat çeken Yavuz şöyle devam etti:

Kızamık gibi çok etkili aşısı olan, değişmeyen bir virusla karşı karşıyayız. Aşısı var ve aşının değişmesine ihtiyaç duymuyoruz. Aşı, temas etmiş kişilere yaptığınız zaman da koruyucu oluyor. Mesela biz temas ettik, kızamığa karşı bağışıklığımız yok. Aşıladıysak onları koruyoruz. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yaptığı şu anda hızlıca olguları bulmak, tanımak. Sonra temaslılara gidip eksikse aşılamalarını yapmak. Gerek göçmen gruplarında gerek kendi vatandaşlarımızın primer aşılamasında o eksik aşıları hızla tamamlamak gerekiyor.”

Prof. Dr. Yavuz, pandemi döneminde aşı karşıtlığının da gündeme geldiğini ifade ederek, doğru bilgileri aktararak bu tereddüdün giderilmesi gerektiğini, kişilerin aile hekimine başvurarak eksik aşılarını tamamlayabileceğini kaydetti.

Haber İçin Tıklayınız