4 Ocak 2023
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, insan kuduz aşısı sıkıntısı ile ilgili, “Türkiye’de yılda yüzbinlerce insana temas sonrası profilaksi amaçlı kuduz aşısı yapılıyor. Var olan aşıları, riski yüksek grupta kullanmakta fayda var. Şu andaki aşı sıkıntısının giderilmesi için aşı tedarikinin bir an önce sağlanması gerekli. Kendi aşımızı kendimiz üretirsek böyle bir şeye ihtiyaç duyulmayacak.” dedi.
Her yıl dünya çapında 60 binden fazla insanın ölümüne neden olan kuduzda, insan vakalarının çoğunluğu köpek ısırıklarından kaynaklanıyor. Kuduz kontrolü ise büyük ölçüde köpeklerde kuduzun önlenmesiyle sağlanabiliyor.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) 2021 verilerine göre AB üyesi ülkelerde evcil hayvan kuduzuna Almanya’da sadece 1 köpekte rastlandı, onun da Türkiye’den yasa dışı yollarla götürülmüş bir hayvan olduğu belirlendi. Romanya ve Polonya’da ise yaklaşık 15 evcil hayvanda kuduz bildirimi yapıldı.
Kuduz aşılarının sadece vahşi doğa hayvanlarına maruziyet sonrası yapıldığı Danimarka’da, Ulusal Aşı Enstitüsü verilerine göre, 2018 yılında sadece 350 kişiye kuduz aşısı yapıldı.
Hollanda’da ise 2016-2018 yıllarını kapsayan iki yıllık verilere göre sadece 1400 kişi kuduz aşısı oldu, bunların çoğunluğu ise seyahatleri sırasında hayvan ısırığına maruz kalan gezginlerdi.
Diğer AB ülkelerinden şüpheli kuduz bildirimi olmadı. Bu nedenle de Avrupa ülkelerinde bir yılda insana yapılan kuduz aşısı sayısı, yok denecek kadar az.
Türkiye’de bir yılda 1 milyon doz kuduz aşısı
Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre 2021 yılında toplam 250 bin kişiye şüpheli temas nedeniyle kuduz aşısı yapıldı. Toplam 4 doza tamamlanması nedeniyle bir yılda yaklaşık 1 milyon doz kuduz aşısı tüketildi.
2022’nin son günlerinde başlayan kuduz aşısı tedarikindeki sorun nedeniyle, köpek ya da kedi ısırığına maruz kalan vatandaşlar, aşı bulmakta zorlanıyor. Ülkemizde, daha çok tedbir amaçlı yapılan kuduz aşısının gereksiz kullanımına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir genelge yayınlandı.
Buna göre, eskiden acillerde de yaptırılabilen kuduz aşısı, mikrobiyoloji ve infeksiyon hastalıkları uzmanlarının kararıyla uygulanabilecek.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek-Yavuz, kuduz aşısı tedarikindeki en büyük problemin, evde ya da sokakta fark etmeksizin, ülkemizde halen kedi köpek gibi evcil hayvanlardaki kuduz probleminin devam etmesi olduğunu ve bu nedenle de yüzbinlerce kişiye, hayvanla temas sonrası tedbir amaçlı (profilaksi) kuduz aşısı yapmak zorunda kalındığını, bunun da büyük bir kaynak israfı olduğunu söyledi.
Aşı sıkıntısı nedeniyle uzman onayına bağlandı
Avrupa ve ABD’de kedi köpek gibi hayvanlardan kuduz bulaşının neredeyse hiç görülmediğini, ancak vahşi doğadaki hayvanlar tarafından ısırıldığında insanlara kuduz aşısı uygulandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “Ülkemizde kuduz aşılaması, kuduz aşı istasyonları olan belli merkezlerde yapılıyor. Acil durumlar için de acillerde bu ihtiyaç karşılanabiliyordu.
Fakat 2022’nin son aylarından itibaren bir aşı sıkıntısı baş gösterdi. O nedenle de var olan aşıların biraz daha endikasyonunda kullanılması için (çünkü endikasyon dışı da yapılabiliyordu, yani sadece korkudan aşı yapıldığı durumlar da olabiliyordu) infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları tarafından yapılsın diye bir genelge gönderildi bizlere de.
Tabii bunu aslında onaylamıyoruz. Çünkü her an her yerde maruz kalınabilir, acillerde de aşının yapılabiliyor olması gerekiyor. Neyse ki bunun geçici bir dönem olduğunu biliyoruz” dedi.