27 Haziran 2022
İngiltere’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, COVID-19 aşıları kullanılmalarının ilk yılında neredeyse 20 milyon hayat kurtardı. Bilim insanları, bu süreç içerisinde her ülkede nüfusun yüzde 40’ı aşılanmış olsaydı, 600 bin ölümün daha engellenebileceğini açıkladı.
Pfizer-BionTech’in aşıyı hızlı bir şekilde geliştirmesi ve daha sonra AstraZeneca, Moderna ve diğer aşıların piyasaya sürülmesi pandemiden çıkışın yolunu açtı.
Imperial College London’dan araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, aşıların ilk 12 ayda 185 ülkede 19.8 milyon hayat kurtardığını öne sürdü.
İngiliz Maggie Keenan, 8 Aralık 2020’de dünyada onaylı bir COVID-19 aşısını yaptıran ilk insan olmuştu.
Bilim insanları, koronavirus aşıları sayesinde zengin ülkelerde 12.2 milyon ölümün önlediğini söyledi.
Daha yoksul ülkelere aşı sağlamak için tasarlanan Küresel COVID-19 Aşı Erişim (COVAX) girişimi kapsamındaki ülkelerde ise 7.5 milyon hayatın kurtarıldığını aktardı.
Bununla birlikte araştırmacılar, 2021’in sonuna kadar her ülkedeki nüfusun yüzde 40’ında aşılama hedefine ulaşılmış olsaydı, 600 bin ölümün daha önlenebileceğini de buldu.
The Lancet Infectious Disease dergisinde yayımlanan çalışmanın lideri olan Dr. Oliver Watson “COVID-19 aşısı, pandeminin seyrini önemli ölçüde değiştirdi ve dünya çapında on milyonlarca hayat kurtardı. Ancak, düşük gelirli ülkelerdeki yetersiz erişim etkiyi sınırladı” şeklinde konuştu.