Şifremi Unuttum

Çin, 2022’nin Dördüncü ve Beşinci İnsan H5N6 Kuş Gribi Vakalarını Bildirdi


15 Şubat 2022

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi (CHP), anakarada iki insan kuş gribi A(H5N6) vakasının izlendiğini bildirdi.

İlk vakanın, Guangxi’deki Baise Şehrinde yaşayan ve canlı kümes hayvanlarıyla teması olan 50 yaşındaki bir adam olduğu bildirildi. 12 Ocak’ta semptomlar geliştiren ve 13 Ocak’ta tedaviye alınan hastanın durumu kritik.

İkinci vakanın, Jiangsu Eyaleti, Zhenjiang Şehrinde yaşayan ve semptomlar başlamadan önce canlı kümes hayvanı pazarını ziyaret eden 35 yaşındaki bir erkeği olduğu bildirildi. 15 Ocak’ta semptomlar geliştiren ve 19 Ocak’ta tedaviye alınanan ikinci hastanın durumu da kritik.

2014’ten bugüne kadar, anakara sağlık yetkilileri tarafından toplam 67 insan kuş gribi A(H5N6) vakası rapor edilmiştir.

Kuş gribi virusu insanlara çoğunlukla, infekte kuşlar ve kümes hayvanları (canlı veya ölü) veya dışkılarıyla temas veya kontamine ortamlarla (ıslak pazarlar ve canlı kümes hayvanları pazarları gibi) temas yoluyla bulaşır. İnsandan insana bulaşma bilinmemektedir. Kümes hayvanları ile yakın temasta bulunan kişiler, kuş gribine yakalanmaya daha yatkındır. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerde bronşit ve göğüs infeksiyonu gibi komplikasyon gelişme riski daha yüksektir.

Haber İçin Tıklayınız