Şifremi Unuttum

HIV Vakaları En Çok Türkiye’nin de İçinde Yer Aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya’da Tırmanıyor


1 Aralık 2021

Yeni tanı alan HIV/AIDS vakalarının görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artmaya devam ediyor.

Yeni tanı alan HIV/AIDS vakalarının görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artmaya devam ediyor. Bu sorun ile mücadeleye katkı sağlamak adına HIV/AIDS’e yönelik ülkemizdeki çalışmalarda rol üstlenen beş hekim derneğinden oluşan Türkiye HIV/AIDS Platformu bir araya gelerek ‘Şüphen Olmasın’ isimli inisiyatifi hayata geçirdi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten, HIV’in en fazla Türkiye’nin de içinde yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde artış gösterdiğini vurguladı.

HIV ile mücadelede rol üstlenen beş hekim derneğinden oluşan ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ bir araya gelerek, “Şüphen Olmasın” inisiyatifini hayata geçirdi. HIV/AIDS alanında toplumda farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireylerin test olma oranını artırmak ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek amacıyla hayata geçirilen inisiyatif www.suphenolmasin.com adresinden yayına başladı. 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlenen hibrit basın toplantısı, HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) ile AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği’nden (ACYBHD) oluşan ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ temsilcisi hekimler tarafından yapıldı. Toplantıda HIV/AIDS’le ilgili Türkiye ve dünyaya ilişkin güncel bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı.

KLİMİK Derneği HIV Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Volkan Korten, HIV’in en fazla Türkiye’nin de içinde yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde artış gösterdiğini belirterek “Vaka sayısı Türkiye’de 30 bini aştı ve dünyada da 37 milyona yaklaştı. Yapılan test sayıları az değil ancak test edilmesi gereken riskli popülasyonlar test edilemiyor” diye konuştu.

Haber İçin Tıklayınız