13 Kasım 2021
Yolsuzlukla Mücadele Merkezi tarafından yapılan bir analiz, Ukrayna’da her 10 kişiden dördünün, etkisiz ve modern tedavi standartlarında bulunmayan ilaçlar satın aldığını gösteren yeni bir çalışmayla sonuçlandı. Çalışmaya göre, Ukraynalılar paralarının dörtte birini, yeterli güvenlik ve etkinlik kanıtı olmayan ilaçlara harcıyorlar. Bunlar arasında biyolojik olarak aktif takviyeler (diyet takviyeleri), homeopatik ilaçlar, bitkisel ilaçlar ve bazı popüler ilaçlar bulunuyor.
Örneğin, 2020′ yılında Ukraynalılar, etkinliği ve güvenliği kanıtlanmamış veya sorgulanmamış ilaçlara 13.7 milyardan fazla Ukrayna Grivnası (yaklaşık 500 milyon dolar) harcamış.
Bu tür “ilaçların” kullanım talimatları, tıbbi özellikleri hakkında yanlış bilgiler, manipülatif ifadeler ve nitel araştırmaların olmadığını kabul eden açık kabuller içerebilir.
Sağlık tesislerinin bunları satın alınmasıyla ilgili durum özellikle tehlikelidir, çünkü bu fonlar ancak etkinliği kanıtlanmış ilaçlar için kullanılabilir.
Raporda ayrıca, “Koronavirus hastalığının (COVID-19) tedavisi için tıbbi bakım sağlanması” protokolünde yer almayan, ancak agresif farmasötik reklamlar nedeniyle COVID-19’un tedavisi ve önlenmesi için bir araç olarak tanıtılan ilaçlardan da bahsediliyor. .
Bunların güvenliklerini ve etkinliklerini doğrulayacak sistematik incelemeler, meta analizler veya kalitatif randomize klinik çalışmalar bulunmuyor. Mevcut düşük kaliteli klinik araştırmalar ve uzmanların bireysel görüşleri, bu ilaçların tıbbi kullanımı için yeterli dayanak oluşturmuyor.