Şifremi Unuttum

ABD’nin Georgia, Kansas, Minnesota ve Teksas Eyaletlerinde Dört Kişide Melioidoz Saptandı

9 Ağustos 2021

Georgia Halk Sağlığı Departmanı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) desteğiyle, Temmuz 2021’in sonlarında tanımlanan ölümcül Burkholderia pseudomallei infeksiyonunu, yani melioidoz olgusunu araştırıyor.

Georgia’daki yeni olgunun 2021’de daha önce Kansas, Minnesota ve Teksas’ta tespit edilen 3 olguyla genomik analize göre eşleşiyor olması, büyük olasılıkla hepsinin ortak bir kaynağa maruz kaldıklarını gösteriyor. Kansas Sağlık ve Çevre Departmanı, Minnesota Sağlık Departmanı ve Texas Eyalet Sağlık Hizmetleri Departmanı, CDC’nin desteğiyle önceki üç vakayı araştırmaya devam ediyor.

Dört vaka çocuklardan ve yetişkinlerden oluşmaktadır ve ikisi kadın, ikisi erkektir. Ölümcül olan birinci vaka Mart 2021’de Kansas’ta tespit edilmiştir. Mayıs 2021’de Minnesota ve Teksas’ta tanımlanan 2. ve 3. vakalar, geçici bakım tesislerine taburcu edilmeden önce uzun süre hastanede yatmışlardır. En son vaka ise hastanede ölmüş ve Temmuz 2021’in sonlarında Georgia’da tespit edilmiştir. Vakaların hiçbirinin yurt dışına seyahat öyküsü bulunmamaktadır.

Melioidoz belirtileri çeşitlilik gösterir ve spesifik değildir; pnömoni, apse oluşumu ve kan infeksiyonlarını içerebilir. Spesifik olmayan semptomları nedeniyle, melioidoz başlangıçta uygun tedaviyi geciktirebilen tüberküloz gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilir.

Haber İçin Tıklayınız