Şifremi Unuttum

CoronaVac (SinoVac) Aşısının Türkiye’deki Faz 3 Çalışmalarının Sonuçları The Lancet Dergisinde Yayımlandı

9 Temmuz 2021

Türkiye’de de kullanılan Çin aşısı CoronaVac’ın faz 3 çalışmalarının sonuçları yayımlandı. İki doz aşının virusa yüzde 83.5 etkili olduğu açıklandı. Aşının yeni varyantlara karşı “uzun vadeli etkinliği için” araştırma yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

“The Lancet”in basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Çin’de geliştirilen Covid-19 aşısı CoronaVac’ın Türkiye’de yürütülen Faz-3 çalışmasından elde edilen ara veriler, aşının iki dozunun Covid-19 infeksiyonuna karşı yüzde 83.5 koruma sağladığını gösterdi.

Ön bulgularda, CoronaVac’ın “güçlü bir antikor yanıtına” neden olduğu aktarıldı.

Ayrıca Türkiye’de çalışmaya dahil edilen 10 binden fazla katılımcı arasında ciddi bir yan etki veya ölümün bildirilmediği, yan etkilerin büyük kısmının hafif olduğu ve infeksiyondan sonraki 7 gün içerisinde meydana geldiği de kaydedildi.

Makalede aşının yeni ortaya çıkan endişe verici varyantlara karşı uzun vadeli etkinliğinin daha çeşitli bir katılımcı grubunda denenmesi gerektiği belirtildi.

CORONAVAC AŞISI

CoronaVac’ta inaktive edilmiş virus kullanılıyor. Bir kişiye aşı uygulandığında bağışıklık sistemi, virusun zararsız hale getirilen formuna saldırıyor ve virusla savaşmak için antikor üretiyor. Bu da bağışıklığa yol açıyor.
Sinovac Life Sciences tarafından geliştirilen, 2-8 derecede saklanıp taşınabilen ve 22 ülkede acil kullanım için onay alan aşı Brezilya, Endonezya, Şili ve Türkiye’de 2020 ortasından bu yana Faz 3 çalışmalarıyla deneniyor. Makalede yer verilen çalışmada, katılımcılara 14 gün arayla iki doz CoronaVac uygulandı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Murat Akova, The Lancet’e yaptığı açıklamada, “Covid-19’un kontrol altına alınabilmesi için güvenli ve etkili aşıların her bir dozuna ihtiyacımız var. Edindiğimiz sonuçlar da inaktif virus aşılarının güvenlik ve etkinliğine önemli bir kanıt teşkil etmektedir. CoronaVac’ın avantajlarından biri, dondurulmasının gerekmemesi. Bu da taşınmasını ve dağıtımını kolaylaştırıyor. Bu durum, aşının dünya genelinde dağıtımı için özellikle önemli olabilir. Çünkü bazı ülkelerde büyük miktarda aşının çok düşük sıcaklıklarda depolanması zor olabilir.” dedi.

Haber İçin Tıklayınız

Makale İçin Tıklayınız