13 Şubat 2021
Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden araştırmacıların çalışması, herpes simpleks virusunun alevlenmesine neyin sebep olduğuna ışık tutuyor. Stres, hastalık ve hatta güneş yanıklarının uçukları nasıl tetikleyebileceğini açıklıyor.
Araştırmacılar, yeni bulgunun uçukların ve uçukla ilişkili göz hastalıklarının tekrarlamasını önlemenin yeni yollarına öncülük edebileceğini bildirdiler.
Virginia Üniversitesi Mikrobiyoloji, İmmünoloji ve Kanser Biyolojisi Bölümü’nden araştırmacı Anna R. Cliffe, “Herpes simpleks nüksü, uzun süredir stres, ateş ve güneş yanığıyla ilişkilendirilmektedir” dedi. “Bu çalışma, tüm bu tetikleyicilerin herpes simpleks ile ilişkili hastalığa nasıl yol açabildiğine ışık tutuyor.”
Herpes simpleks virusu (HSV) bulaştıktan sonra asla gerçekten yok olmaz. Bunun yerine, nöronların içinde gizlenir, yeniden harekete geçmek için doğru anı bekler.
Uçuklar, HSV reaktivasyonunun en yaygın semptomlarından biridir. Gözde tekrarlayan reaktivasyon, tedavi edilmezse körlüğe neden olabilecek herpes keratite yol açar. HSV infeksiyonu, Alzheimer hastalığının ilerlemesiyle de ilişkilendirilmiştir.
Cliffe laboratuvarı tarafından HSV ile infekte fare nöronları kullanılarak geliştirilen bir model üzerinde çalışan araştırmacılar, virusun vücutta önemli bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu belirlediler. Uzun süreli iltihaplanma veya stres dönemlerine yanıt olarak, bağışıklık sistemi özel bir sitokin olan interlökin-1 beta salgılar. Bu sitokin deri ve gözdeki epitel hücrelerinde de bulunur ve hücreler ultraviyole ışıkla hasar gördüğünde salınır.
Araştırmacılar, interlökin-1 betanın etkilenen nöronlardaki uyarılabilirliği artırdığını ve HSV’nin alevlenmesi için bir ortam hazırladığını keşfetti.
Cliffe, “Virusun vücudumuzun bağışıklık tepkisinin bir parçası olan bu yolu ele geçirmiş olması gerçekten dikkat çekici” dedi. “Bazı virusların infeksiyonla mücadele mekanizmamızın bir parçası olması gereken şeyden yararlanmak için nasıl evrimleştiğinin altını çiziyor.”