Şifremi Unuttum

Evrensel İnfluenza Aşısı: Erken Aşamadaki Klinik Çalışmalarda İnsanlarda Güçlü ve Kalıcı Sonuçlar Elde Edildi


9 Aralık 2020

Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi araştırmacıları, çeşitli influenza virusu suşlarına ve alt tiplerine karşı bağışıklık tepkilerini indükleyen bir aşının, erken aşama klinik deneylerde insanlarda güçlü ve kalıcı sonuçlar ürettiğini saptadılar.

Nature Medicine dergisinde 9 Aralık’ta yayımlanan bir çalışmada, çeşitli influenza suşlarını nötralize ettiği bilinen influenza virusunun yüzey proteininin bir bölümünü hedef alan antikorlar üreten evrensel influenza virusu aşısı tanımlandı. Kimerik hemaglutinin (HA) bazlı aşının, yeniden aşılama ihtiyacını ortadan kaldırarak, iki veya üç aşılama sayesinde uzun ömürlü koruma sağlama potansiyeline sahip olduğu söyleniyor.

Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi’nde Mikrobiyoloji Profesörü ve çalışmanın yazarlarından olan Florian Krammer, “Geniş çaplı bağışıklık sağlayan bir influenza aşısı, ortaya çıkan herhangi bir influenza virusunun alt tipine veya suşuna karşı koruma sağlayarak olası bir pandemiye hazırlığımızı önemli ölçüde arttıracaktır. Böylece, şu anda COVID-19’da yaşadığımız türden sorunlardan kaçınmamızı sağlayacaktır.” dedi.

Haber İçin Tıklayınız