19 Kasım 2020
Frontiers in Genetics dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, obeziteye veya yüksek “kötü” kolesterol sorununa genetik olarak yatkın olan kişilerde COVID-19’a yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bulundu.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yüksek vücut kitle indeksi ile COVID-19 infeksiyonunda daha ciddi sonuçların ortaya çıkması arasında ilişki olduğunu göstermişti. Fakat bu çalışmalarda obezite ile COVID-19 riski arasındaki neden-sonuç ilişkileri değerlendirilmemişti.
Birleşik Krallık’ta BioBank verilerini kullanan araştırmacılar, 16 Mart-31 Mayıs 2020 tarihleri arasında, SARS-CoV-2 test sonucu pozitif çıkan 1211 kişinin ve test yaptırmayan ya da test sonucu negatif olan 387 bin 79 kişinin verilerini analiz ettiler. Analiz sonucunda, yüksek vücut kitle indeksine genetik yatkınlığı olan kişilerin, koronavirusa yakalanma olasılıklarının yaklaşık %15 oranında daha yüksek olduğu bulundu. Diğer bir yaygın obezite ölçüsü olan bel çevresi genişliğiyle pozitif test riski arasında anlamlı bir ilişki görülmedi.
Buna ek olarak, daha yüksek LDL kolesterole genetik yatkınlığı olan kişilerin testlerinin pozitif olma olasılığı yaklaşık %58 daha fazlaydı.