7 Şubat 2020
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yeni tip koronavirüse bağlı panik yaşanıyor; fakat uzmanlar ülkemiz için asıl tehdidin grip olduğunu vurguluyor.
İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz göre, Türkiye’de görülmediği halde çığırtkanlık yapanlar bulunuyor. İpe sapa gelmez iddialar ve cehaletin virustan daha tehlikeli olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Çin’den 6 hafta önce gelen sağlıklı insanlar bile hastanelere koşuyor. Sağlık Bakanlığı iyi aksiyon alıyor. Türkiye’de tanı almış veya gizlenen bir vaka yok. Sağlık Bakanlığı ve tıp dünyası ne yapacağını biliyor. Vatandaşlarımız gönlünü ferah tutsun.” dedi. Asıl riskin grip (influenza) olduğuna dikkat çeken Yavuz, şunları ekledi: “Hastalık bizim ülkemizde tepe noktasına ulaştıktan sonra, tam düşmeye başladı dediğimiz noktada, yeniden artış eğilimine girdi. İnfluenza A yeniden artış eğiliminde. Sıcaklık değerlerindeki değişkenlik, nüfus yoğunluğu ve nüfus hareketlerinin yanı sıra grip aşısının bu yıl yeterli ilgiyi görmemesi tabloyu olumsuz etkiledi.”
Küresel ısınma
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, virus kaynaklı hastalık artışının, nüfus artışıyla paralel olduğuna işaret etti. Dünya nüfusunun arttığını vurgulayan Azap, her yıl beş yeni hastalığın çıktığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Küresel ısınma, hem virus taşıyan hayvanların yaşamını hem de virusun dış ortamdaki dayanıklılık ve bulaşma yollarını değiştirdi. Seller, kuraklık, nemin artması, virus ve hayvanlarda değişimlere neden oluyor. Son 20 yıl içerisinde onlarca yeni hastalık ortaya çıktı. Dünya genelinde her yıl beş yeni hastalık ortaya çıkıyor. Bu hastalıkların üçü hayvanlardan bulaşıyor.”