Şifremi Unuttum

Yeni Bir Yöntem Sayesinde Antibiyotik Direnci Sorununun Tarih Olabileceği İddia Ediliyor


12 Ocak 2020

Avustralya’lı bir araştırma ekibi bakterileri direnç gösteremeyecekleri bir yolla, manyetik nanopartiküller ile fiziksel olarak hasar vererek öldürmeyi başardı.

İnsanlık için en büyük tehditlerden birini bakteriler oluşturuyor. Dünyadaki antibiyotik dirençli bakteri suşları artış gösterirken, gelecekte minör infeksiyonların bile ölümcül olabileceği tahmin ediliyor. Bu nedenle araştırmacılar bakterileri öldürmenin çeşitli yollarını geliştirmeye çalışıyor. Avustralya’lı bir araştırma ekibi ise bakterileri direnç gösteremeyecekleri bir yolla, manyetik nanopartiküller ile fiziksel olarak hasar vererek öldürmeyi başardı.

Araştırma ekibi, yeni geliştirilen yöntemi laboratuvar ortamında test ettiklerini ve 90 dakika içerisinde bakteri biyofilmlerinin %99’unun parçalandığını tespit ettiklerini bildirdi. Yeni yöntemin hem gram-pozitif hem de gram-negatif bakteriler üzerinde etkili olduğu ve insan hücrelerine herhangi bir zarar vermediği iddia ediliyor.

Henüz çalışmanın çok erken evrelerinde olduğu, fakat antibiyotiklere dirençli süper bakterilere karşı savaşta umut verici olduğu düşünülüyor.

Haber İçin Tıklayınız