Şifremi Unuttum

Türkiye Açık Ara En Fazla Antibiyotik Kullanan Ülke

18 Kasım 2019

KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “OECD 2016’da hazırladığı rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında açık ara en fazla antibiyotik kullanımı olan ülke. En düşük ülkeden 4,4 kat, OECD ortalamasından ise 2 kat daha fazla antibiyotik kullanıyoruz” dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı (KLİMİK) Prof. Dr. Alpay Azap, dünyada yılda 700 bin kişinin dirençli bakteri infeksiyonu yüzünden hayatını kaybettiğini belirterek “Daha kötüsü önlem alınmazsa 2050 yılında bu rakamın 10 milyona çıkacağı yani her 3 saniyede bir kişinin bu yüzden ölüyor olacağı hesaplanıyor” dedi.

Şişli’de bulunan dernek binasında bugün düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Azap “18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü”nün bu yılki temasının “antibiyotiklerin geleceği hepimize bağlı” olarak belirlendiğini söyledi. Antibiyotik direncinin topyekun çabayla çözülebilecek önemli bir problem olduğunu belirten Azap, “Bir toplumda ne kadar çok antibiyotik kullanımı varsa o kadar fazla direnç görülüyor. Dünya üzerinde tüketilen antibiyotik miktarının yüzde 80’ini hayvancılık ve tarımda kullanılan antibiyotikler oluşturuyor. Dolayısıyla gıdalar yoluyla da direnç bulaşabiliyor” dedi. Tüm dünyada yılda 700 bin kişinin dirençli bakteri infeksiyonu yüzünden hayatını kaybettiğini anımsatan Azap, “OECD’nin 2016 yılında hazırladığı rapora göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında açık ara en fazla antibiyotik kullanımı olan ülke. En düşük ülkeden 4,4 kat, OECD ortalamasından ise 2 kat daha fazla antibiyotik kullanıyoruz” diye konuştu.

YALNIZCA GEREKTİĞİ DURUMLARDA

Son beş yılda ülkemizde hekimlere yönelik yoğun bir eğitim ve bilgilendirme programı uygulandığını anımsatan Azap “Özellikle birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki antibiyotik kullanımında ciddi azalmalar sağlandı. 2011 yılında aile hekimlerinin yazdıkları reçetelerin yüzde 35’inde antibiyotik varken bu rakam yüzde 25’e düştü. Ancak halen bu istenmeyen birinciliği koruyoruz” diyerek , özetle şunları dile getirdi:

“Hastaların antibiyotik kullanmayı istemeleri ve hem hekimlerin hem de hastaların antibiyotikleri zararsız ilaçlar olarak görmesi gereksiz kullanımda rol oynuyor. Oysa bugün infeksiyon hastalıklarının azalmasının en önemli nedeni antibiyotikler değil, temiz içme suyu, temiz gıdalar, sağlıklı yaşam koşulları ve aşılardır. Antibiyotikler hayat kurtarıcıdır ama sadece gerekli durumlarda. Yoksa en basit antibiyotiğin bile insan vücuduna ciddi zarar verme ihtimali vardır.”

SOSYAL MEDYA İÇİN KISA VİDEOLAR

Antibiyotiklerin akılcı kullanımı ve toplumda bilinçli kullanımın yaygınlaşması için sosyal medyada paylaşmak üzere kısa videolar hazırladıklarını belirten Azap, antibiyotikle mücadele kapsamında medyanın da etkili olduğunu vurguladı. Azap, “Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek üzere bilgilendirici kısa filmler hazırladık. Derneğimizin antibiyotik direnciyle ilgili araştırmalar ve çalışmalar yapan çalışma grubunun hazırladığı ve gönüllü oyuncuların rol aldığı bu filmler antibiyotik kullanımı ile ilgili önemli mesajlar içeriyor. Ne kadar çok izlenirse o kadar faydalı olacağını düşünüyoruz. Çocuklarımızın geleceği için antibiyotikleri özenle kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız” dedi. Toplantıya, KLİMİK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Antibiyotik Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emel Yılmaz ve kısa filmler hazırlayan çalışma grubu üyelerinden, Doç. Dr. Nazlım Aktuğ Demir katıldı.

Haber İçin Tıklayınız 

Konu ile İlgili Diğer Haberler

Haber İçin Tıklayınız

 

Haber İçin Tıklayınız

 

Haber İçin Tıklayınız

 

Haber İçin Tıklayınız

 

Haber İçin Tıklayınız