İnsan Vücudunda Daha Önce Bilinmeyen 100’den Fazla Bakteri Türü Bulundu
4 Şubat 2019
Barsak mikrobiyomu üzerinde çalışan araştırmacılar sağlıklı kişilerin barsaklarında 100’den fazla yeni bakteri türü keşfetti.
Wellcome Sanger Enstitüsü, Avustralya’dan Hudson Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü ve EMBL Laboratuvarları’na ait Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü işbirliğinde gerçekleşen araştırmayla, insan barsak bakterilerinin en kapsamlı koleksiyonunu oluşturuldu. Araştırmanın insan vücudu mikrobiyomunun sağlığımızı korumada ve hastalıklardaki rolünün keşfedilmesine yardımcı olacağı belirtiliyor.
Yazarlara göre, 4 Şubat 2019 tarihinde Nature Biotechnology dergisinde yayımlanan araştırma insan barsağında hangi bakterilerin olduğunun tespit edilmesi için en hızlı ve doğru kaynağı sunuyor. Ayrıca Gastrointestinal hastalıklar, infeksiyonlar ve bağışıklık bozuklukları gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde yeni yöntemlere katkıda bulunması hedefleniyor.
İnsan vücudunun ağırlığının yüzde 2’sini bakteriler oluşturuyor ve barsak mikrobiyomu insan sağlığında önemli bir rol oynuyor. Barsak mikrobiyomununun dengesinin bozulması, inflamatuvar barsak hastalığı, irritabl barsak sendromu, alerji ve obezite gibi hastalıklara yol açabiliyor. Ancak barsak bakterileri bulundukları ortamın dışında laboratuvarda çok zor üretiliyor ve bu nedenle haklarındaki bilgimiz çok kısıtlı.
Araştırmada İngiltere ve Kanada’dan 20 kişinin dışkı örnekleri incelendi ve 737 bakteri suşu üretilerek DNA sekanslaması yapıldı. Bu izolatların analizi sonucunda 273 ayrı bakteri türü bulunurken, bunların 173’ünün daha önce sekanslamasının yapılmadığı bildirildi. Yine bu bakterilerin 105’ininse daha önce hiç izole edilmemiş bakteri türleri olduğu keşfedildi.
Araştırmanın birinci yazarı Dr. Samuel Forster “İnsan sağlığıyla doğrudan ilişkili olan barsak bakterileri hakkındaki en geniş kamuya açık veritabanını bizim araştırmamız veriyor. Mikrobiyomun sağlık ve hastalıklardaki rolü büyük. Bu önemli kaynak araştırmacıların mikrobiyom üzerinde çalışma şekillerini değiştirecek” dedi.
Barsak bakterilerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkındaki araştırmalar şimdiye kadar karma bakteri örneklerinin DNA sekanslamasını temel alıyordu. Ancak bu araştırmalarda bakterilerin tek tek izolasyonu ve genom referanslaması mümkün olmuyordu.
Yeni kültür koleksiyonu ve referans genomlar, toplumlarda hangi bakterilerin bulunduğunu ve hastalıklardaki rolünü anlamada yardımcı olacak.
Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü’nden Dr Rob Finn “İnsan mikrobiyomunda hangi bakterilerin bulunduğunu inceleyen araştırmacılar için yeni izolatları da içeren bu genom veritabanı hayati önem taşıyor. Örneğin, bir hastalıkta belirli bir türün rolünü incelemek istediklerinde bu izolatı koleksiyondan temin edebilir ve laboratuvar testleri gerçekleştirebilirler” dedi.
Trevor Lawley de “Tekil bakterilerden oluşan bu kültür koleksiyonu, mikrobiyom araştırmalarında çığır açacak. Daha önce kültürü yapılamayan bakterilerin bulunduğu bu kaynak mikrobiyom analizini hızlı ve ekonomik hale getiriyor. Ayrıca gastrointestinal hastalıklar, infeksiyonlar ve bağışıklık bozuklukları gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde yeni yöntemler geliştirilmesi hedefleniyor” dedi.
Haber İçin [Tıklayınız]
Makale İçin [Tıklayınız]